18 octombrie 2011

Sa nu precupetim niciun efort...

Va amintiti de cate ori ni se spunea inainte de '89... "sa nu precupetim niciun efort"? Erau unii care ne tot dadeau lectii, n-as putea preciza despre ce. Majoritatea era asa tabacita de loviturile cu lemnul din limba activistilor incat discursurile lor nu doar ca nu erau deloc mobilizatoare ci efectul era invers...
Te apuca o lehamite de abia asteptai sa ajungi acasa sa dai drumul la un vinil capitalist sa te dregi putin. Apropo de vinil, o stire care v-ar putea interesa.

Si pentru ca  astazi "sa nu precupetim" m-a iritat tare de tot, m-am apucat sa-l disec: cine precupeteste? Precupetul. Definitie (cf. dexonline):
precupéț (precupéți), s. m.1. Vînzător ambulant de verdețuri și produse de casă. – 2. Negustor, comerciant. – Var. înv. precupici. Sl. prĕkupici sau bg. prĕkupec (Miklosich, Slaw. Elem., 40; Conev 77), cf. cupeț.Der. precupeață, s. f. (vînzătoare); precupi, vb. (înv., a negustori, a face comerț), din sl. prikupiti, sb. prekupiti; precupeți, vb. (a face negoț; a specula; a vinde scump; a economisi; a se tocmi); precupețeală, s. f. (tocmeală; speculă). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai, curaj!