13 ianuarie 2010

Prin Bucovina (1) - Popas la Hanul Ancutei

N-a mai nins de cateva zile si pe sosea se merge ca vara. Nu avem peisaje de iarna dar nici nu riscam sa ramanem inzapeziti pe undeva. Dupa ce capturez rasaritul nu mai am nici o pretentie, o vreme. Trecem prin Buzau, Bacau, Roman. Albul incepe sa devina culoarea predominanta pe campuri. In departare se profileaza dealuri care se unesc cu cerul pictat de nori feluriti.



Dupa ce strabatem 30 de km de la Roman spre Falticeni dam de Hanul Ancutei asa ca hopa pe partea cealalta a drumului!




Ma bucur ca un copil ca ma aflu in acelasi loc unde pe timpuri poposeau negutatorii.
Ii fac cu ochiul lui Sadoveanu, adica: "am venit batrane, multumesc!"...ca de nu era dansul sa ne scrie Hanu Ancutei mare pacat ar fi fost!



Statuia pare ca se incrunta la mine si o zbughesc repede inauntru cu spaima ca acusi-acusi trebuie sa o luam din loc fara sa apuc sa vad si sa fotografiez ce-mi place...adica cam tot. Asa ca ma strecor repejor prin toate ungherele hanului, urc, cobor, alerg incolo si incoace printre mase si da-i cu blitul si aparatul se blocheaza scos de la cald la rece si bagat iar la cald...uf! abia-abia apuc sa prind o mica parte din atmosfera pitoreasca de acolo. Bun si atat, ce era sa fac! Hanul, o cladire masiva cu porti uriase de lemn, ascunde inauntru multe minunatii. Obiectele traditionale frumos colorate dau locului un farmec si o atmosfera autentica pe care doar imaginile o pot reda cat de cat asa cum e la fata locului.




Sub proaspata impresie pe care mi-a produs-o hanul-cetate gasesc de cuvinta ca dansul, Sadoveanu, ar spune si acum ce a spus odinioara: "Socot ca nu se mai gaseste alt han ca acesta cat ai umbla drumurile pamantului".
Mi-ar fi dat mie ghies sufletul sa mai intarzii pe-acolo si sa-mi bucur ochii cu fiece lucrusor mai ales ca inauntru era si o expozitie cu vanzare de toata frumusetea, cu felurite obiecte de lemn si de ceramica, cojocele si bundite, alte straie din partea locului...nu mi-a mers ca eram asteptati si trebuia sa ne urmam drumul.




Tags: Drumuri, Hanu Ancutei, Sadoveanu, obiecte traditionale, Foto,
Prin Bucovina (1)

6 comentarii:

  1. La Hanu' Ancutei ? Nici nu stiam ca exista cu adevarat, si ca poate fi vizitat... Foarte fain !

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici ar fi locul ideal pentru un chef din acela năprasnic! Cu lăutari care să îţi cânte la ureche melodii de neuitat...

    RăspundețiȘtergere
  3. @leo
    exista, sigur ca exista, si inca cum!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ cris
    napraznic...ce-mi place, ai luat-o pi moldovineste!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost in copilarie. M-a fascinat!

    RăspundețiȘtergere
  6. si-a pastrat farmecul, e modernizat discret

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!