Proza arhiscurta

Despre proza arhiscurta (PA) am aflat de la Calin Hera acum doi ani.
De atunci am intrat in hora concursurilor de proza arhiscurta si am tot jucat.

 Cea mai recenta PAhora e in plina desfasurare:  
concursul de proza arhiscurta  PAfoto
Regulamentul concursului se gaseste a i c i.

Concursul se desfasoara in mai multe etape, fiecare etapa are o tema.
Tema e data de o fotografie pe care o puteti vedea dand click pe fiecare etapa, mai jos.
Tot asa se pot citi creatiile participantilor.
Etapa 1
Etapa 2
Etapa 3
Etapa 4 
Etapa 5 
Etapa 6 
Pe masura desfasurarii concursului voi completa pagina.
Jurizarea PA-urilor revine mai intai poporului si apoi juriului de specialitate, (Inaltul Giudet).
UPDATE 4 august 2011: Concursul s-a incheiat, clasamentul
se afla a i c i.
Inaltul Giudet m-a cocotat pe locul intai, (simt o cununita pe cap - trebuia sa spun asta).
Mai jos transcriu textele cu care am participat, fiecare de fix 500 caractere.

 Etapa 1: 
O cabina telefonica albastra
O cabina telefonica albastra a cazut din cer si a pricinuit un adevarat mister. Cineva a vazut cabina si a dat repede telefon la minister.
« Alo, va sun dintr-o cabina telefonica albastra aflata pe munte ! Ce-o fi cu ea ? Nu cumva sunt mai multe ? »
 Ministerul de resort a raspuns apelului destul de prompt. Cineva din minister a plecat de-ndata pe teren la munte, sa vada cu ochii lui daca nu cumva sunt mai multe. Daca e numai una, treaca–mearga. Dar daca sunt mai multe, atunci e rost de-o spaga.


 Etapa 2:
Barza din balcon
Atat de mult a dorit un copil, incat a capturat o barza. Gandea ca o va imblanzi, apoi ii va spune : "Uite, barza mea, n-am copil, n-ai putea sa-mi aduci tu unul ?". A tinut barza in baie. Dupa un timp, captiva a devenit blanda si a inceput sa dea semne ca e demna de incredere. Omul a socotit ca e timpul s-o elibereze, sa plece si sa se intoarca cu copilul in cioc. A dus-o pe balcon ca sa-si ia zborul. A doua zi barza era tot acolo. Incepuse sa-i placa la bloc si sa-si uite obiceiurile de barza.

 Etapa 3:
Dorel - ulterior am schimbat titlul in "Back light"
De cate ori era intrebat "ce vrei sa fii cand te faci mare ?", Dorel raspundea invariabil: pompier.
Tatal lui Dorel era pompier, bunicul fusese tot pompier. Avea Dorel un unchi, frate cu tata-sau, pompier si el. Fiu-sau, varul lui Dorel, mai avea un an si termina scoala de pompieri. Dorel era mandru de pompierii din familia lui si visa la ziua cand va imbraca el insusi uniforma de pompier. Ziua aceea n-a mai venit, insa. Se spune ca Dorel s-a facut fotograf, unul cu un simt al umorului dezvoltat.

 Etapa 4: (doua texte)
Paralela 
Cand nu sunt langa tine doresc sa ajung cat mai grabnic. Cand ajung la tine ma primesti ca pe oricine, fara entuziasm. Ai ochii spalaciti, verzi cenusii. Sunt adanci dar nu exprima mai nimic, asa esti tu, nu lasi sa treaca nimic din tine, afara. Daca ma agat de altceva cand sunt cu tine, o fac de nevoie, altfel simt ca ma scufund. Esti intruchiparea perfecta a nepasarii, te petreci egal printre oameni si lucruri. Malurile tale sunt paralele si tu curgi paralel cu toate cele ce se afla pe maluri.
Blazare
Uite la ei cum stau cap in cap, doi cate doi ! Stiu eu ce-si spun ! Ce le mai place sa rontaie impresii despre amorul lor buimac si tras de par ! Isi inchipuie ca impartasesc lucruri. Ca la mijloc sunt ganduri unice si sentimente nemaipomenite ! As ! Cum da unul coltul, celalalt se grabeste sa arunce balastul ! Noroc ca e Sena aproape ! Inghite orice. Hei, frumoaso ! Pot sa-ti spun ce ma doare ? Te-ar interesa ? Nu. Atunci nu pot sa-ti spun. Durerea mea te-ar incomoda. N-ai sti ce sa faci cu ea.

 Etapa5: (3 texte)
Zi proasta
Ieri am castigat cat nu faceam la teatru intr-o luna. Azi am zi proasta. S-au oprit numai japonezii, tac-tac, m-au fotografiat si-au disparut. Uite o tipa cu o poseta imensa, oare ce cara femeile in asemenea posete ? S-a oprit si cauta. Aiurea ! Si-a scos o batista. Se apropie niste americani - pe astia ii cunosti de la o posta. Welcome! Good-bye, poate data viitoare. Un patruped. Ma miroase. Ma, sa nu-ndraznesti, am facut o facultate! Bravo mai blanosule, tu te-ai prins ca am si eu un suflet !…
Si statuile zambesc cateodata
De cand te-am intalnit pot sa stau ore in sir fara sa fac nimic altceva decat sa ma gandesc la tine. Cand fac asta nici nu stiu cum trece timpul. Cine ar putea ghici, vazandu-ma, ca prin spatele privirii fixe se succed cu repeziciune secvente desprinse din ce-am trait  impreuna sau care se nasc pe loc : mi te imaginez in fel de fel de ipostaze. Unele ma fac sa zambesc si oricat incerc sa pastrez zambetul in mine, nu pot, imi aluneca pe buze. Dar imi iau repede seama, caci, sunt o statuie trista.
Mujer alemana
In fiecare zi nemtoaica cu zulufi trecea prin fata barbatului privindu-l pret de cateva minute, la inceput manata de curiozitate, mai apoi de un sentiment de compatimire amestecat cu iubire, sentiment care aduna in privirea femeii o duiosie capabila sa inmoaie un om de otel. Cand s-a apropiat mai mult i s-a parut ca aude barbatul cantand soptit:
Aproape esti de mine frumoasa alemana
Parfumul pielii tale vapori de vis emana.
Atunci l-a atins si s-a produs un miracol : statuia a coborat de pe soclu.

 Etapa 6:
Penel, culoare, om
Clopotele bat ora sase dupa amiaza
Turistii din oras mor de cald si ofteaza
Apoi se strang in grup pe tarm sa prinda briza
Doar pictorul e singur - el cu muza.

Marea acum se strange, acum se rasfira din nou
Pictorul vrea s-o prinda intr-un tablou.
A dat in parg albastru marea, asa cum stie,
Iar soarele, pe-alocuri, o face argintie.

El, pictorul, o vede exact asa cum este
Si tot asa cum este el o si zugraveste.
Penel - culoare - om - o inclestare darza.
Omul a castigat: marea a trecut pe panza.

UPDATE 21 SEPT 2011
A inceput un nou concurs de proza arhiscurta care isi va trage seva si savoarea din noul Cod Civil, asa cum explica organizatorul pe blogul lui cu PA-uri si mirari.

Etapa intai are tema:  Sotul mamei copilului

Textul cu care particip la etapa 1: 

Un om de nimic
Pitic cum sunt, mult timp am crezut ca eu n-am tata ca toti copiii, sau, cel mult, am si eu undeva in lume, o jumatate de tata... (c o n t i n u a r e)

UPDATE 26 SEPT 2011
Etapa a doua, tema : "Bigamia".
Textele se aduna a i c i pana in 29 sept 2011, orele 23.00.
Eu particip cu textul de mai jos:

Bigamia salveaza Romania
Amantlacuri ca in Romania, mai rar! Barbatii, chiar si cei mai parliti, au in sange instinctul de vanator, iar femeile... (c o n t i n u a r e)

UPDATE 29 sept 2011
Tot pentru etapa 2 am scris textul de mai jos:
Inutilitatea Art. 273 din Noul Cod Civil
Dupa ce ofiterul starii civile i-a declarat casatoriti, s-au sarutat, cam oficial, apoi... (c o n t i n u a r e)

UPDATE 30 SEPT 2011
ETAPA  a treia cu tema:
Art. 82 -Dreptul la nume
Deadline: 3 oct 2011, 12.00 - Textele se vor aduna a i c i
Textul meu pentru aceasta etapa:

Un nume care ma reprezinta
Legea da dreptul la numele dobandit dar da si dreptul sa-l schimbi. Mie nu mi-a placut niciodata numele dobandit de la tatal meu, domnul Separache,...
(c o n t i n u a  r e)

UPDATE 13.10. 2011
ETAPA A PATRA; 
tema inspirata de Art. 268 din Codul Civil - Restituirea darurilor
Textul meu:

Inelul de logodna
Isi privea mana micuta pipaind cu degetul mare inelarul pe care trona un inel ciudat, cam larg si cam gros pentru degetul delicat pe care se afla. Dar ei nu-i pasa, (c o n t i n u a r e )

UPDATE 14.10.2011
ETAPA A CINCEA
Tema: Art.36
Copilul s-a nascut viu, dar... (c o n t i n u a r e )

UPDATE 14.11.2012

Observ ca s-a intamplat sa scriu aici taman astazi cand, fata de updatarea precedenta, anul e... +1, luna e plus +1, numai ziua e ...egala.
Am ramas in urma la plantari...

CONCURSUL EUROPEAN DE PROZA ARHISCURTA  
Retrospectiva
Concursul s-a desfasurat pe baza regulamentului arhicunoscut al concursurilor de proza arhiscurta; am trimis  texte de fix 500 caractere, cu spatii cu tot, desi regulamentul nu e atat de strict in aceasta privinta.
Am participat in afara concursului exceptand etapa denumita "Tarii cat mai multi copii" la care m-am clasat pe locul intai cu textul "La doua capete"-  il postez in intregime pentru ca merita din moment ce s-a bucurat de cea mai inalta apreciere a tainicului grup PAhico.
La doua capete
Gandul ca de data asta nu va scapa n-o slabise toata ziua si o tinea treaza si acum, mult dupa miezul noptii, cand noaptea se gatuia spre ziua, iar lumina lua incet locul intunericului. Ar fi vrut sa adoarma dar somnul inca o ocolea, si, pe deasupra, trebuia sa se prefaca ca doarme, altfel Tache al ei ar fi vrut sa faca amor, ori ei numai de asta nu-i ardea acum! Apoi i-a venit ideea salvatoare: o sa faca un copil, femeile insarcinate nu pot fi concediate! Iluminata, incepu sa se foiasca in pat.
Mai jos, textele cu care am  participat in afara concursului:

 Ce inseamna un om batran
Ar fi zburat dar n-avea aripi, la drept vorbind zbura si fara, in felul lui, care putea fi remarcat de oricine isi dadea osteneala sa-l observe catusi de putin. Avea un soi de neastampar cum au copiii obligati sa stea pe un scaun intr-o sala de asteptare, intr-o liniste stanjenitoare, cu securea lui “n-ai voie” deasupra capului. N-avea toane, oboseli, neputinte. Cu toate acestea, uneori, se simtea batran. Anumite actiuni ii erau impiedicate fiindca impuneau limita de varsta. Si a lui era peste. 
Granite - text pentru tema "Frontiere deschise pentru urşi"din cadrul Concursului European de Proză Arhiscurtă (CEPA)
Cum primavara era inca departe si burta incepuse sa-l doara de goala ce era, ursul isi lua inima in dinti si se apropie de casa cea mare de la poalele muntelui, desi nu se simtea tocmai in largul lui, caci,... (c o n t i n u a r e) )

Nelu fata in fata cu fondurile europene - text pentru teama  fondurilor europene
Cand Nelu a auzit ca se dau fonduri europene nerambursabile a dat fuga la... (c o n t i n u a r e )

UPDATE 19 aug 2013
Un nou concurs la Calin, desigur. Tema:  Prima vioara a lui George Enescu.
 Am trimis textul de mai jos:

Undeva se pierde ceva
Undeva, candva, un copil a dorit schiuri. Si-a improvizat unele din niste sipci, dar, nu alunecau deloc si le-a aruncat in foc. Apoi a inchiriat unele si a schiat din prima ca si cand ar fi facut asta de ceva vreme. A mers ce a mers si a restituit schiurile. Undeva, candva, un copil a dorit o vioara. A improvizat una, n-a putut canta la ea si a aruncat-o in foc. Cand a primit una adevarata a cantat din prima. Apoi a tot cantat cu har si folos. A ajuns cel mai renumit dirijor si compozitor roman.