22 ianuarie 2010

Prin Bucovina (3) - Spre Gura Humorului

Pornim iarasi la drum si cum rulam noi usor pe sosea minunandu-ne de frumusetea colinelor domoale ale Bucovinei si de ziua cea insorita, numai ce vedem in zare un curcubeu ca o binecuvantare pogorata din ceruri. Ma zbucium ce ma zbucium ca sa-i conving pe ceilalti sa oprim dar nimeni nu-mi tine isonul, ca doar numai ce am pornit la drum...ce nazbatie sa fie aiasta, sa oprim deja? Totusi se trage putin pe dreapta ca sa-mi faca jumatate de hatar si incetez indata cu smiorcaiala si pozez cu geamul lasat in jos...



Hmm, mi se pare mie sau plaiurile cele de vis au slobozit dulce grai "moldovinesc" adunat in mine din lecturile cele placute ale copilariei? Mi-ar fi placut sa-i ascult vorbind pe localnici dar nu prea am avut prilejul. Dar sa purced la drum mai departe ca acusi dau cu oistea in gard...

Uit repede de curcubeu - ca prea era frumos ce mi se infatisa dinaintea ochilor - si ma bucur ca ajung in zona Humorului care nu stiu cat umor are dar te binedispune imediat cu frumusetea potolita a caselor. Manastirea Humorului e la 5 km de oras si in zona gasesti un numar impresionant de pensiuni care arata imbietor.
Inainte de a intra in curtea manastirii companionii se risipesc pe la tarabele cu oua incondeiate si obiecte de artizanat tocmai bine ca sa am si eu olecuta de ragaz sa ma pun pe fotografiat, taman in toiul zilei cand soarele dimpreuna cu stralucirea zapezii mai ca ma orbeste.



Aproape de tarabele cu oua incondeiate gasesc o harta pe care zic s-o postez...poate intereseaza pe cineva drumul "oualor" incondeiate


Si tot pozand eu asa, iacata ca se intampla minunea fara ca eu sa prind de veste. In schimb o prind in poza complet intamplator. Ca fotografiez colturi de natura care ma incanta, stiu. Ca fotografiez case si biserici, iarasi stiu. Dar ce m-a impins sa pozez...un gard, nu am nici cea mai mica idee. Cert este ca acasa cand am descarcat tot din aparat si am vazut poza am simtit un fior. Si o mare recunostinta.



Cand aparuse arca de pe cer si cum de nu am observat-o nu ma dumiresc defel dar imi ajunge ca Bunul a vrut ca eu sa fiu acolo la locul si momentul potrivit...

Poarta pe care se intra la Manastirea Humorului

S-au pastrat ruine ale zidurilor de aparare si turnul



Istoricul manastirii este pus la dispozitia turistilor intr-un tablou, l-am fotografiat dar a iesit tare prost, asa ca voi mari poza si dupa ce descifrez ce scrie o sa postez toate informatiile ca sa beneficiati de ele ca si cand v-ati afla la fata locului. (Voi avea ceva de furca dar asa-mi trebuie daca n-am fost in stare sa fac o fotografie ca lumea!)

In biserica se patrunde printr-un pridvor deschis si e de retinut ca aici a aparut acest fel de pridvor pentru prima data in arhitectura constructiilor din Moldova. Din pridvor intri in pronaos, camera mormintelor si naos in care se afla tablourile ctitorilor, apoi vezi frumoasa catapeteasma sculptata in lemn care desparte naosul de altar.
Pe frescele exterioare se remarca culoarea rosie-caramizie - o caracteristica cromatica specifica acestei ctitorii. Nu voi posta prea multe fotografii - se gasesc din belsug pe net ca si descrieri ale lacasului sfant. Tin insa sa remarc ceea ce am vazut pe peretele dinspre sud: scena care infatiseaza Asediului Constantinopolului eveniment care ducand la ocuparea Capitalei Imperiului Bizantin de catre turci a constituit o lovitura pentru ortdoxie astfel incat evenimentul a fost reflectat si pe peretii bisericilor devenite in acest fel purtatoare ale mesajului antiotoman.
(va urma)



Tags: Gura Humorului, Manastirea Humorului, drumul "oualor" incondeiate, fresce, lacas sfant, ortodoxie

4 comentarii:

  1. Complet articol : fotografii, informatii... simt ca am facut o scurta calatorie in seara asta !

    In afara subiectului : un mic dar - http://secunde.com/2010/01/22/premii-pentru-copii-cuminti/

    RăspundețiȘtergere
  2. @Leo
    glumesti, nu e un articol complet de fapt nu e nici un fel de articol... e o postare cu de-ale mele, sa citesc la batranete sa-mi amintesc pe unde am fost (in postarea viitoare vor fi numai informatii, cum am promis)
    Ai calatorit cu mine? Atunci chiar ma bucur! Mult de tot!
    Multu ptr dar - esti tare draguta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-am fost - dupa cum iti spuneam - niciodata pe-acolo. Slabe sanse sa ajung prea curand. Iar, la munte, iarna, n-am fost niciodata.
    Ca sa comentez mai in amanunt - dac-as fi fost la volanul masinii, sigur am fi facut popas ! Curcubeul ala e minune curata !

    RăspundețiȘtergere
  4. @Leo
    Bucovina chiar merita sa facem un efort sa o vedem si chiar sa o revedem
    Curcubeul...asa l-am simtit si eu, ca pe un dar divin

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!