14 ianuarie 2010

Prin Bucovina (2) - Satul cu maturi

Plecam mai departe si trecem printr-un sat unde vad atarnand la poarta caselor sau pe tarabe, la drum, cosuri si maturi de nuiele si de paie. Daca mai intarziam cativa ani cine stie daca as mai fi avut ocazia sa vad acel tablou. Ochii obisnuiti cu plasticele scotocesc cu nesat - atat cat pot din viteza masinii - in gramada cu obiecte facute de mana omului numai din ce ii ofera natura. Nu mai vazusem de mult maturi adevarate, maturi din planta numita matura. E si acesta un mestesug.

Dupa satul cu maturi incep sa curga satele cu case frumoase presarate pe coline dulci impadurite cu fag si stejar. Incep sa simt Bucovina mai intai in casele ei care se randuiesc cuminti pe marginea drumului respectand stilul arhitectural al locului. Nu intamplator trecerea prin satele Bucovinei ma face sa ma gandesc la Austria. Grija si dragostea pentru frumos este evidenta. Portile sunt frumos ornamentate, cerdacurile si acoperisurile se termina cu stresini de lemn, dantelate. Pana si jgheaburile de metal destinate scurgerii apei de ploaie sunt dantelate. Pragurile usilor din lemn masiv, inchis la culoare contrasteaza cu albul fatadelor, unele pictate maiestrit cu motive traditionale, solare, cercuri sau romburi, flori, copaci. Totul e facut ca sa incante ochii. Ce pacat ca a trebuit sa ma multumesc cu ceea ce am putut vedea din goana masinii... Hotarat lucru, trebuie sa ma intorc aici, sa trec la pas prin sate si sa ma satur de atmosfera de poveste pe care o degaja fiecare casa in parte transformand Bucovina intr-un muzeu urias.


Tags: Bucovina, satele Bucovinei, maturi
Prin Bucovina (2)

7 comentarii:

  1. Eu sunt foarte curioasa daca tu vorbesti din amintiri sau, pe drum, ti-ai mai notat o idee-doua... :)
    N-am fost niciodata in bucovina. Oare, in viata asta, am sa ajung pe acolo vreodata ?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Leo
    ce sa mai si notez frate, cand? si asa ma zgariam pe ochi ca nu sunt pe jos sa vad mai bine
    Trebuie sa mergi, hai la vara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost prin clasa a XI a in Bucovina.Intr-adevar e frumoasa!Sincer,seamana cu satele mele bihorene si asta pentru ca si acolo si aici sunt oameni gospodari.

    RăspundețiȘtergere
  4. mmm... maturi adevarate...
    mi-ar trebui una, cea pe care o am e veche si nu mai zboara asa de bine...

    RăspundețiȘtergere
  5. @ajna
    ha-ha-ha!Nu ajunge coada, bag seama!

    RăspundețiȘtergere
  6. @angi
    si io-s din Ardeal - cu mandria aferenta - si avem de ce sa fim mandri..dar si aceasta parte a Moldovei are!

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!