20 aprilie 2010

Ce simplu e sa respecti o regula

Mi-am propus sa arbitrez la concursul Orasul 1 si am considerat necesar sa anunt ca nu voi citi acele PA-uri care nu respecta ce scrie in regulament, adica textul sa nu depaseasca 500 de semne plus-minus 5%. Nu sunt pentru reguli dar cand arbitrez firea mea ardeleneasca isi spune cuvantul, am luat-o temeinic, sa fie cu dreptate.

Am ochit cateva PA-uri care nu respecta regula si ca sa nu ma insel am pus contorul pe ele. Da, erau mai mult de 525 semne - unul din PA-uri cu prea putine, sub 475. Atunci am anuntat (din timp) ce am de gand sa fac in ideea ca autorii sa revina asupra lor daca doresc - acum mare lucru nu era ca nu-s singurul arbitru.

Apoi m-a pus Aghiuta sa citesc PA-urile care nu respecta regula. M-am inmuiat si nu prea imi mai vine bine sa nu le iau la socoteala. Dar arbitru fiind trebuie sa respect regulamentul. Atunci am gasit solutia de compromis: le-am scurtat eu.

Iata ce simplu se poate respecta o regula:
Exemplific cu un PA care mi-a placut mult, de 537 semne.

Uliţa cu trepte Autor:?
Urc din ce în ce mai greu scările acestea şi oftez vorbind cu străinul din mine: Ce e scara blocului?! O uliţă cu trepte pe care aş putea-o numi ,,scara copilăriei”. Hm! Betonul a ucis orice urmă de poezie. Vizorul ne deformează chipurile şi sufletele. Suntem prea aproape şi totuşi prea departe. Vecinul de peste drum e acum vecinul din uşă şi ce mult e până la el! Uliţa asta cu trepte ne-a făcut să credem că urcăm…Ne-a făcut pasul dur şi cu întoarceri bruşte. Ne atingem sacoşele pe scări, şi umerii, dar nu ne mai atingem inimile.

Am taiat acestea si asta si am reglat un spatiu - erau doua dupa o virgula; rezultat=524 semne...yes! Daca toate cuvintele ar fi fost necesare nu as fi putut sa ma ating de el. Dar mi se pare ca acestea si asta pot sa lipseasca, fara suparare, cu succes. PA-ul e mai bun fara ele, uneori aceasta concretizare strica, accentul pica pe aceasta in loc de ulita si e pacat, ideea PA-ului e superba: scarile ca o ulita.

Am constatat de-a lungul vietii ca vorbim in plus si asta se vede si in scrisul nostru. Asa ca partea buna a regulamentului e ca ne invata concizia. Daca il respectam nu avem decat de castigat, PA-urile ne ies mai bune. Sunt un profan in ale scrisului dar simt PA-urile si am simt bun, parol! Daca unele dintre postarile mele spun altceva e pentru ca uneori le las brute si cand pot revin si le slefuiesc. E posibil sa fi uitat de unele.

Tags: concurs, Orasul 1, PA-uri, regulament, semne, plus-minus, simplu, regula, temeinic, dreptate, arbitru, Aghiuta, socoteala, compromis, ulita cu trepte, acestea, asta, spatiu, virgula, "yes!", concretizare, accentul, ideea, succes, suparare, plus, concizia, simt, parol, brute, revin, unele
Etichete: Pa-uri, alte texte, link-uri

11 comentarii:

  1. Sper să nu mi-o ia în nume de rău autorul / autoarea, dar sună, într-adevăr, mai bine fără acele cuvinte. Cred că ştiu cine a scris PA-ul.

    Faza mai hazlie e că între timp a decis să modifice PA-ul [cu ajutorul lui Călin, evident] şi l-a dus la 475 caractere tăind pur şi simplu o propoziţie, dar lăsând totuşi cuvintele pe care sugerezi să le scoată :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum nu cred că mai trebuie să taie cuvintele cu pricina.

    P.S. Cred că cititorilor tăi le-ar fi mai simplu să stie despre ce e vorba dacă dai link către regulamentul concursului atunci când vorbesti despre el ;)

    @cell61: Ce bine era cu concursul de ghicit! Unora le-a intrat în sânge :P

    RăspundețiȘtergere
  3. cell, mereu pe faza, o sa ma uit
    am intervenit numai cat sa se incadreze in 525 semne nu mi-am permis sa intervin major fara autor, cred ca fiecare tine la rodul creatiei lui...cine e? Mariana? Star?

    RăspundețiȘtergere
  4. O, domnu Calin, ma bucur sa va vad!
    Ai dreptate am omis sa pun in schimb am pus anuntul la vedere, in dreapta, sus
    Da, cell e teribil!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aha, un arbitru exigent. Aşa ar trebui să fie toţi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cris, ceva imi spune ca te gandesti la fotbal

    RăspundețiȘtergere
  7. E buna demonstratia, nu trebuie decat putina rigurozitate si se fac fix 500 de semne. ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragă anonim,
    Cred că singurul care-ți poate confirma dacă e fair-play sau nu e Călin. Din punctul meu de vedere, nu e nici o problemă ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Leo - eu am inteles ca oamenii vor sa scrie nu sa numere semne dar orice joc are o regula si cui ii place sa se joace respecta si regula mai ales ca-i buna, zic eu

    RăspundețiȘtergere
  10. anonim draga, gazda fiind Calin el stie oricum cine e autorul deci ii dai noua varianta pe mail lui Calin si el o publica in locul celei vechi
    Eu de data asta fac o derogare si le iau pe toate in considerare fiind etapa de acomodare - o sa anunt

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!