22 aprilie 2010

In judetul Hunedoaraaa

Am gasit o harta simpla pe un sait ingrijit. Poate fi un punct de plecare pentru cei ce nu cunosc deloc judetul care este un adevarat tezaur de frumusete si istorie. Cine ajunge sa il cunoasca nu o sa mai lalaie "in judetul Hunedoaraaa" asa cum faceau politehnistii cand venea vorba de repartitie. (Mama ce ma enerva chestia asta!).

Faptul ca judetul era usor luat peste picior era intrucatva explicabil. Combinatul Siderurgic Hunedoara inghitea an de an multi absolventi de Politehnica care in Hunedoara erau departe de casa. Duminica, singura zi libera inainte de '89, plecau acasa, nu stateau in judet sa-i descopere frumusetea si zonele unde natura este absolut pura. Balaurul urias care azi are capetele taiate polua puternic. In oras si in imprejurimi se depunea funingine dar nu la modul Copsa Mica, de pilda.

Judetul Hunedoara are un farmec aparte usor de descoperit pentru ca oamenii lui fac posibil acest lucru. Cu toate ca era un oras muncitoresc - sau poate tocmai de aceea - influenta Occidentului se simtea inca inainte de revolutie. Multe familii aveau rude in Germania sau Austria. Ceva din rigoarea nemteasca a patruns in oras prin intermediul lor. Orasul iubea spatiile verzi inca din vremea comunistilor. Raceanu, un primar comunist - cum altfel? - scotea oamenii din case sa isi mature in fata caselor si sa puna iarba. Lumea nu-l iubea mai putin pentru asta, dimpotriva.

Etichete: alte texte, drumuri, link-uri
Tags: harta, informatii, sait, punct, plecare, judet, tezaur, frumusete, istorie, lalaie, politehnistii, repartitie, Combinatul Siderurgic Hunedoara, repartitie, Politehnica, natura, balaur, funingine, farmec, Occident, Germania, Hunedoara

12 comentarii:

  1. ca ai facut un comment tocmai despre hunedoara (oras+judet); tocmai asta incercam sa facem prin clubul in care activez: promovarea potentialului turistic al judetului (nu are nici o legatura cu ...land of choise!); ma bucur sa constat ca exista oameni care vad si altceva in afara de ... cimitirele industriale; intrebare: chiar era luat peste picior?

    RăspundețiȘtergere
  2. aaa, s-a intamplat sa dau de harta aceea cautand altceva + ca de mult ma roade ca n-am catadicsit sa scriu nimic si ar cam trebui

    fain ca activezi, o sa ma uit pe saitul tau sa aflu mai multe

    dau ex de bascalie: "la media mea o sa ma dea in jud. Hunedoaraaa..." habar nu aveau ce-i acolo cand lalaiau asa dar lalaiau, era un fel de cuca Macaii pentru ei

    RăspundețiȘtergere
  3. ...iar pentru noi cuca macaii era unde se agata harta in cui!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am postat mai jos un PA spre contorizare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. anonim
    503 semne la "Atelier" am spus si altceva despre...
    prestat serviciul cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana ajungi sa cunosti un colt de tara spui despre el ce ai auzit,iar daca auzi doar lalaituri chiar crezi ca asa e.
    Are untrecut prea mare acest juet/municipiu sa nu fie valorificat.

    RăspundețiȘtergere
  7. felicitări, ai găsit o nisă foarte faină: Hunedoara ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Calin, fie si nisa desi nu m-am gandit la asta cand m-am apucat sa scriu...ce Dumnezeu, bloguim, dar mai avem si noi lucruri sfinte!
    Sau ai vrut sa-mi sugerezi...pai zi asa!

    RăspundețiȘtergere
  9. angi, trecutu-i mare dar viitorul...

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!