8 aprilie 2010

Oamenii nu sunt link-uri

Cred ca e firesc ca, dupa o perioada de acumulari, cel ce scrie pe un blog sa doreasca sa vada daca e citit pentru ce si cum scrie sau din alte motive. Atunci inlatura ceea ce ar putea sa atraga spre blogul lui si ramane doar atractia pentru text si omul de dincolo de el. Mai cred ca nu e nimic rau daca exista bloggeri care respecta un cod bloggeristic. N-am nimic impotriva lui, chiar sunt pentru socoteli nemtesti, mai ales cand cel care se ghideaza dupa acel cod spune clar ce doreste - daca vrei accepti, daca nu, nu.

Atunci cand mi-am facut un blog nu l-am inclus intr-o socoteala. Apoi am aflat de zelist si nu m-a lasat rece, la inceput din cauza curiozitatii, apoi s-a adaugat sentimentul placut al ascensiunii. Nu mi-am facut blogroll si imi placea ca mecanismului zelist nu i-a pasat. Mi-a impins blogul in sus multa vreme, de la pozitia 23000 si ceva la 2000 si ceva. E adevarat ca aveam grija sa postez zilnic, era ca un fel de serviciu, ceea ce in ultima vreme nu am mai facut. Nu am participat la "lepse", acordat si luat premii, poate doar la una sau doua. Am dat pink-uri dar nu am tinut-o langa. Nu m-am comportat ca un blogger.

Ce o fi insemnand sa fii blogger?
Poate e unul ca Paul care isi face rondul sarguincios, monitorizeaza blogosfera alergand din blog in blog si atunci cand descopera ceva care il starneste sau entuziasmeaza simte nevoia de a arata si altora ca sa perpetueze incantarea. Un domn care accepta dialogul si raspunde tuturor decent si sincer. Isi respecta cititorii si nu-i dezamageste.

Sau poate e unul ca Vania care isi respecta in felul lui cititorii chiar daca e preocupat de a ajunge cat mai sus in clasament. Cu ce scop o face e treaba lui. Munceste pentru asta si impartaseste cu generozitate ceea ce stie. Am vazut nu o data ca popularizeaza creatii ale unor poeti, scriitori sau pictori. E un scop nobil, sa tot fie bloggeri care o fac. Ce sa-ti dea un poet, un scriitor sau un pictor? Cine ii promoveaza n-o face pe bani. Pe bani s-ar putea face reclama unor afaceri sau s-ar putea face propaganda. Pentru asta trebuie sa ai trafic mare si din cate stiu castigurile sunt mici. Poate nu stiu bine. Si daca cineva face bani din bloggerit, bine ca poate. Nu baga mana in buzunarul nimanui.

Imi pare nespus de rau pentru cuvintele grele care s-au spus intre doi oameni atat de inteligenti. Amandoi extrem de sensibili dar in mod diferit. Pe cel pentru care oamenii nu sunt link-uri l-am simtit chinuit, vrand sa inteleaga. Daca as fi stiut la timp i-as fi spus ca sunt situatii pe care trebuie sa le iei asa cum sunt, sa nu cauti sa le intelegi pentru ca iti faci tie rau. A incerca sa intelegi un om care nu doreste sa se explice il face pe acela sa devina irascibil.

Pe blogspot cand faci lista de bloguri ti se cere sa-i pui un nume. Ii pusesem numele " bloggeri care imi plac". Daca spatiul alocat titlului ar fi permis, titlul ar fi fost asa: "bloggeri care imi plac pur si simplu, fara promisiuni sau obligatii". Deocamdata nu vreau sa mai aud de niciun fel de blogroll.

Gata! Ma intorc la poeziile, aberatiile si campurile mele verzi. Sau mai bine as lasa blogul o vreme. Am atatea carti de citit!

Eticheta: alte texte

12 comentarii:

  1. :)
    Citind de la cap la coada articolul tau si vrand sa nu mai amintesc si eu de tot ce s-a intamplat, ti-as sugera doar atat : citeste carti si scrie despre ele pe blog - impusti doi iepuri deodata, si ne mai dai si noua sugestii de lectura. Uite asta ar fi constructiv !

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Zi-ne si de fotografia de la header, sunt tare curioasa ce e... ;)
    Demult ma tineam sa te intreb.

    RăspundețiȘtergere
  3. Leo am mai pus fotografia asta pe blog, am facut-o mai demult; nu e nimic deosebit, e o cafenea trebuie sa ma uit ca nu mai stiu de unde e (Corfu sau Malta, cred)

    RăspundețiȘtergere
  4. (memorie proasta, sunt sigura ca am mai vazut-o... primitor loc !)

    RăspundețiȘtergere
  5. Un conflict copilăresc...Păcat că se întâmplă între 2 oameni maturi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact asta am spus şi eu - că nu avea rost să iasă atâta tevatură între doi oameni care au multe de spus în blogosfera asta. Aşa cum o fi ea... Dar, în ultimă instanţă, dacă nu mai există cale de împăcare, atunci asta este, dragoste cu sila nu se poate, păstrând proporţiile evident. Voi continua să îi citesc pe amândoi cu aceeaşi plăcere...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ai sesizat sau nu ai dorit sa sesizezi ca acela cuvinte grele au avut doar un singur sens? De la pentru... Ca de obicei se ignora anumite detalii. Cu sau fara intentie. Diplomatia asta ma omoara....

    RăspundețiȘtergere
  8. Stau prost cu diplomatia si am indurat multe din cauza asta...
    Paul, eu nu am urmarit pas cu pas conflictul si nu am toate datele. In ceea ce ai redat tu in articol, da, cuvintele grele vin dintr-un singur sens: de la Vania la tine. (Am vrut sa cred ca nu vin de la el ci de la un personaj de-al lui, sa nu uitam ca umorul lui special merge pana in panzele albe.)
    Daca ai reusit sa-l calci pe coada luandu-i link-ul de pe prima pagina era mai bine sa-l lasi in pace. Tu ce-ai fi vrut?

    RăspundețiȘtergere
  9. @paul
    diplomatia mea, aia care zici tu ca e, are un titlu: "Oamenii nu sunt link-uri". Ai sesizat?
    Gata cu asta, trecem la alta si data viitoare mancam jar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Stai linistita. De aici, de la mine, se vad multe...

    RăspundețiȘtergere
  11. nu ma lasa sa-mi imaginez, mai zi-mi!

    RăspundețiȘtergere
  12. cărţile şi blogurile se pot suprapune, uneori (oarecum); e bine, e rău?

    sfatul lui Leo e bun

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!