10 mai 2010

Bechet, port la Dunare


Fotografiile nu infatiseaza Dune de Pilat din Franta pe unde se perinda numerosi turisti in cautare de pitoresc. Nu. E un loc din Romania care se numeste Bechet. Un orasel, port la Dunare.




La Bechet, pamantul nu stie si nu poate sa dea roade pentru ca pamantul nu e pamant, e nisip. E asa:
Oamenii sapa, daca mai sapa, in nisip. Mortii se ingroapa in nisip. Oamenii s-au invatat cu necazurile si nu pleca de acolo multumindu-se cu putin. Uneori le mai da de furca si Dunarea. In 2006 au fost inundatii mari. Dar tot Dunarea le da si de mancare si de munca in port si in vama. Fluviul e lat dar se vede bine orasul de pe malul bulgaresc, Rahova. Acum un an se vorbea de contructia podului peste Dunare, Bechet - Oreahovo. Constructia trebuia sa inceapa anul asta. O fi inceput? Nu erau semne...Pana una alta am "luat" tarifele curente.



Am privit mult granita curgatoare si malul vecin. Privitul de pe granita are farmecul lui, jumatate dor de duca, jumatate bucurie ca poti vedea si asa.





Mi-ar placea ca Bechetul sa capete coordonate noi. Faptul ca a devenit oras nu i-a adus mare lucru. In schimb, pozitia lui privilegiata de port la Dunare ar fi o carte de jucat. Mi-ar placea ca pana la anul cineva sa viseze un loc cu mici pensiuni, cu ambarcatiuni acostate la mal pentru plimbarea turistilor, cu localuri pescaresti, cafenele ...
Nu se gaseste nici un investitor pentru Bechet, port la Dunare?

Tags: Romania, Bechet, Dunare, investitor, port, fluviu, tarife, nisip, Dune de Pilat, Franta
Etichete: drumuri, foto, alte texte

Update 2 iunie orele 14.59 - corect Rahova nu Salistra

4 comentarii:

  1. mi-amintesc de Bechet de pe vremurile cand ascultam ,,cotele apelor Dunarii"...

    RăspundețiȘtergere
  2. la 12 fara 5, se dadeau, parca
    faceam lectiile pe ele

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata viata am stat pe malul Dunarii. Si stiu din experienta ca o pozitie privilegiata de port la Dunare nu inseamna aproape nimic, oamenii nu stiu sa profite de ceea ce le este dat gratis...

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate la Bratislava, mereu in alte parti, nu?

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!