19 mai 2010

Pe scena, PA-urile de jurizat

Nota: avem 14 PA-uri si 8 autori.
Sunt PA-uri frumoase, felicitari tuturor!
Felicitari si pentru ca ati respectat regula celor 500 de semne ( mai precis a celor intre 475 si 525 semne).
Declar deschisa jurizarea! Se inchide maine, 20 mai la orele 22.00. Regret ca va grabesc, n-am incotro.
Va rog sa trimiteti voturile pe adresa marisfera@gmail.com.
Succes la votare!

1. Balet sub luna - LePetitPrince
Cortina se ridica: scena apare.
Doi tineri jos, iar sus, o luna mare.
Fata – un chip frumos cu zambet dulce
Baiatul – trupes, cu un zeu aduce.

Se-nalta fata incet pe-ale ei poante
Se-ndoaie lin lasandu-se pe spate
Flacaul o cuprinde, o tine si o simte
O-nvarte, apoi, mainile isi intinde
Si o arunca-n sus ca pe o minge
O prinde iar si trupul ei pe trupu-i se prelinge
Deopotriva tinerii se infioara,
Imbratisati, din scena ies afara
Luna coboara-ncet si tot incet dispare
Se-ntuneca decorul si actiunea moare.

2. Viata ca o scenă - LeeDeeP
"Viata e ca o scenă, iar noi suntem actorii",
Spunea maestrul Chaplin plin de melancolie.
Privesc obosit peste umăr si mă las pradă disperării:
Avea multă dreptate si ceva cunostinte de filozofie!

Ne nastem, iubim si iertăm, ne-aruncăm în vâltoare,
Unii, cu fortă, altii, timizi, căutând un sufleor,
Dar fiecare poartă o mască de esec sau grandoare;
Ne-năltăm, cădem istoviti si pornim iarăsi în zbor...

Viata e ca o scenă, iar noi suntem actorii:
Îmi joc bine rolul; dar care-i măsura interpretării?

3. Catharsis - Leo
Nu-mi amintesc sa fi cerut vreodata bani pentru a merge la teatru. Imi cumparam biletul din economii. Pe vremurile alea, ma costa un ochi din cap. De multe ori mergeam neinsotit, dar nu ma sinchiseam prea mult de asta. Era singurul loc in care ma simteam normal. In sala mirosea a parfum. O voce calda ne invita sa ne ocupam locurile si luminile se micsorau. In intuneric, eram toti un suflet. Cand scena se dezvelea de cortina, ne luam cu totii, avizi, doza de catharsis, pasind in universuri paralele.

4. Ballet - Leo
Liniste. S-a stins lumina.
Se ridica-ncet cortina
Si apare balerina.
E Ivanovna Galina,
Alba ca o statueta,
Face iute-o pirueta,
Assemblé battu, brisé,
O glissade précipitée.
Buzele raman ca mute
Si barbiile cazute
Publicul e dat pe spate!
Toti cu gurile cascate
Sar din scaune bezmetic
Si aplauda frenetic
Ovatii, fluieraturi,
Fac in palme bataturi,
Harmalaie ca la teatru!
Trec o ora, doua, patru...
Diva face-o plecaciune
Cugetand cu-amaraciune:
Eu ”spasiba” la voi toti!
...Na, mai pleaca, daca poti!

5. Simfonic - "sictireli"
Sta rezemat de burlanul casei ascultand cum apa de ploaie mangaie tabla galvanizata. Pentru un afon rumoarea seamana izbitor cu cearta intre tigancii. Scoate iute un creion si o hartie. Trage febril cinci linii si incepe sa puna pe note simfonia picaturilor. Dupa cateva minute de incordare si inspiratie, acopera foaia cu note. Cu ochii intredeschisi, imbracat in lumina fulgerelor ca un arhanghel si dirijand cu creionul, incepe sa murmure o melodie bizara. Se opreste din cantat abia cand aude un ropot de aplauze venit parca din cer.

6. Domnişoara Mimi...- Starsgates
...îşi petrecea zilele la oraş de parcă ar fi trăit pe-o scenă uriaşă.
Oare unde citise ea ceva asemănător? Ceva de genul ,,viaţa e o scenă iar noi actorii"
Dar ce contează unde a citit? Ea simţea acest lucru pe propria piele.
De exemplu plimbarea prin oraş era la fel ca defilarea pe scenă la o prezentare de modă.
Toate privirile erau aţintite asupra ei. Îi plăcea la nebunie să atragă privirile.
De aceea nu avea trase niciodată draperiile, vecinul ei Sile n-o scapă din ochi.
Dar asta e altă poveste.

7. Distributie - LeeDeeP
S-a completat distributia pentru drama urbană, în opt acte, "Pe scenă": un rigă furat de o vocală, un jurnalist poet, naiv călător prin lume, un iubitor de Caragiale, o adolescentă avidă să rezolve enigma fericirii, o doamnă care se plimbă cu sfera, o inginereasă de catifea, o pictorita talentată si în ale scrisului, o învătătoare credincioasă si plină de doruri, un român foarte supărat, dornic să schimbe lucrurile, o mamă iubitoare, care bate la portile stelelor. Iar Micul Print va fi regizorul...

8. Păpuşa de cârpe - Mariana
Aplauzele devin asurzitoare. Închid ochii şi simt cum sufletul îmi plânge. Strâng păpuşa de cârpe la piept şi fac o reverenţă de formă. Copilaşii din sală se apropie zgomotoşi. Mă aşez în genunchi ca să fiu la înălţimea lor. Mânuţele dolofane mă ating. Buzele fierbinţi, mirosind a bomboane, îmi gâdelă obrazul. Tresar... Nu! Nu mai pot sta între aceşti îngeri!...Fug în culise, încui uşa şi mă prăbuşesc peste maldărul de păpuşi vechi, gemând: Doamne, nu sunt mai mult decât o păpuşă de cârpe! Strânge-mă la pieptul Tău!

9. Batranul clovn - Laura Driha
Trăia pentru aplauzele de la sfârşit!Şi-a închipuit întotdeauna că-n loc de lacrimi mii de aplauze furtunoase au să-l conducă pe ultimul drum, că-n muzica lor o să coboare ultima cortină şi că-n picioare o să se ridice lumea-ntreagă când pentru scena vieţii lui nu va mai exista actor de zervă!
La ultimul rol bătrânul clovn zâmbea amar şi inima-i bătea în ritmul izbirilor de palme,adulmecând cu toate simţurile albastra catifea a scaunelor goale. Pe scena unde alesese să piară fiecare stinghie ii striga talentul nebocit…

10. Regele Soare - LePetitPrince

Sunt Regele Soare
in palat ma asteapta
averi fara numar
si-o dama stilata.

Bucate alese
si vinuri de casta
pe tavi aurite
belsug imi arata.

Cu fine brocarturi
slujitorii ma-mbraca
ma scalda-n parfumuri
si-n urma mea calca.

Cu totii asteapta
sa-mi fie pe plac
dar mie imi pasa
mai mult de-un dovleac
decat de o sluga
(ca-i buna ori zaluda
mie imi e totuna).

In palat voi gasi
Un lux orbitor
Cu asa o viata
Imi e greu sa mor.

Pacat doar c-atunci
cand rolul s-a ispravit
prea trist plec din scena
si-s doar un parlit.

11. Scena Ateneului - LePetitPrince
Beethoven, Schubert, Mozart, Bach, Handel, Haydn, Schumann, Chopin, Grieg, Tchaikovsky, Prokofiev, Rahmaninov, Shostakovici, Smetana, Dvorak, Wagner, Brahms, Rimsky Korssakoff, Offenbach, Mussorgski, Bizet, Strauss, Scriabin, Stravinski, Vivaldi, Corelli,Verdi, Rossini, Bellini, Mendelssohn, Liszt, Borodin, Mahler, Debussy, Gounod, Suppe, Berliotz, Donizetti, Enescu, Porumbescu, Ravel, Saint-Saens: mai multe nume de titani si-un univers. Un univers ce incape perfect pe o scena.

12. Al treilea gong - LePetitPrince
Stai in fotoliu si astepti sa inceapa piesa, cu gandul aiurea, fara nicio emotie. Te simti stapan pe tine, pe ei…ai platit, urmeaza sa primesti. In culise actorii stau cu sufletul la gura asteptand. Gong! Se lasa linistea. Goong! Lumina se imputineaza. Gooong! Sala se intuneca apoi se lumineaza incet. Te incearca emotia. Apare el, Actorul. Te lasi pe mana lui si el te poarta in lumea cuvantului rostit ireprosabil si-a gestului sigur. Ierarhia se restabileste. Nu mai esti stapanul.

13. Dedicaţie - Mariana
Bătrâna se uita la mâinile crăpate. Se ascunse într-un ungher al sălii. Dorea să îl poată vedea pe fiul ei drag, să îl admire în tăcere. Auzi o voce de orăşean. Singurele vorbe desluşite au fost: Alexa Mihai, şef de promoţie. Lacrimi smerite îşi căutau făgaş prin urmele anilor. Pe scenă apăru un tânăr plăpând înconjurat de o aură ce doar mama aceea o vedea. În mâinile tremurânde ţinea o coroninţă de flori. Vocea-i delicată, aproape stinsă de emoţie, rosti: Dedic tot succesul meu mamei mele! Mâinile ei sunt sfinte.

14. Mami mi-a zis sa stau cuminte - Calin
Mami spune să stau cuminte. Tati zice să recit tare. Buni îmi tot face semn să netezesc fustita. Horia plânge lângă mine. Un plângăcios! Anamaria se dă mare cu rochita ei albă. Ei, si? Am avut si eu una la fel! Doamna e nervoasă, i s-a stricat cocul. Mama lui Adi stă în genunchi, lângă scenă. Filmează. Luca are un siret desfăcut. Clara râde. Râde de Luca, dar si de David, care s-a încurcat. Să-i soptesc eu? Mami mi-a zis să stau cuminte. Tati, să recit tare. Na, uite că nu-mi netezesc fustita! Ce-o să fie?

2 comentarii:

  1. LPP, ne-ai facut-o: PA-urile din etapa asta sunt ultra-artistice si tare greu de departajat si ne-ai lasat si numai o farama de timp... Cred ca vrei sa vezi cum reactionam la stres! :D

    PS: mi-a placut mult "Simfonic", mi s-a parut foarte originala, dar n-am punctat-o cat as fi vrut din cauza ca nu respecta regula 500 +/- 5%. Imi cer scuze autorului, dar mi-am permis s-o aduc "in grafic", adica 509 caractere. Cum vi se pare?

    "Sta rezemat de burlanul casei, ascultand cum ploaia mangaie tabla galvanizata. Pentru un afon, rumoarea seamana izbitor cu cearta tigancilor. Scoate un creion si o hartie. Trage febril cinci linii si incepe sa puna pe note simfonia picaturilor. Dupa cateva minute de incordare si inspiratie, acopera foaia. Cu ochii intredeschisi, imbracat in lumina fulgerelor precum un arhanghel si dirijand cu creionul, incepe sa murmure o melodie bizara. Se opreste abia cand aude un ropot de aplauze venit parca, din cer."

    RăspundețiȘtergere
  2. Lee, Simfonic mi-a placut si mie foarte mult
    Nu putem "etusa" fara acordul autorului dar e frumos si acum, asa cum ai retusat tu

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!