15 iulie 2010

Acum nu mai e trista

...si nici frumoasa, nici atat de frumoasa pe cat era, nici atat pe cat si-ar fi dorit sa fie.
Fata draga, erai extrem de frumoasa dar nenorocoasa. Nu a avut cine sa te faca sa te simti frumoasa, e simplu. Voiai sa fii iubita ca om, nu ca artist. Pudoarea te-a impiedicat sa te salvezi.
Aveai nevoie de iubire. Te-ai risipit, ai obosit, si cand n-ai mai putut sa te prefaci implinita, fericita... nici macar grija pentru ingerasul tau nu te-a mai putut opri, stiai ca e ingrijit bine de parintii tai, poate daca era acasa, cu tine...

Madalina Manole ar fi putut trai. Dupa prima tentativa de sinucidere - desi consider ca era deja foarte tarziu, cineva trebuia sa-si puna niste intrebari, sa lase deoparte orice considerente de imagine si sa salveze omul. Cand un suflet gingas incape pe maini nepotrivite e pierdut. Oricat de puternica ar fi fiinta care-l poarta.

Ieri am trecut de pe un canal tv pe altul ca sa inteleg "de ce". M-am oprit pe B1TV, la emisiunea "Sase vine presa!". Tot ce s-a spus acolo s-a suprapus perfect peste raspunsurile pe care mi le dadusem deja privitor la cauzele tragediei. Aveam nevoie sa descopar altceva, sa ma conving ca nu se poate ajunge pana aici din cauza tristetii. Din pacate n-am facut decat sa ma conving de contrariu.

7 comentarii:

  1. Crezi că dacă ”cineva”, care punându-și niște intrebări, i-ar fi fost aproape, ar fi reușit să o salveze de nenoroc?
    Nu putem pătrunde nici măcar in propriile noastre taine, dar in ale celuilalt..
    Suntem diferiți..ea a trăit arzând,a trăit din toate, cât a putut.
    Apoi s-a retras in sine, poate chiar in intuneric. A tras cortina , lasând ca toate să curgă.

    RăspundețiȘtergere
  2. In, e adevarat, e foarte greu sa patrunzi la cineva care s-a retras in sine si e si mai greu cand e vorba de un om cu putere uriasa de a dori si a face ce-si doreste. Acei oameni traiesc arzand, cer enorm de la ei si putin de la altii dar obosesc cand vad ca acelora tot li se pare mult. Nu doresc sa-si planteze hormoni de fericire(serotonina=hormonul fericirii)daca fericirea nu vine din ei. Imi pare atat de rau pentru ce s-a intamplat incat imi vine sa-i zgaltai pe toti din jurul fiintei acesteia plapande dar n-as putea vazandu-i cum plang... acum sunt tristi dar o sa le treaca, ei se iubesc pe ei!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiam cine va fi fost înainte de a-i fi vazut numele si poza pe EvZ si JN... RIP.
    DE CE a hotarât sa-si puna capat zilelelor?!... nimeni nu stie si nu va sti vreodata, caci "stiintzele sufletului"(psihiatria si psihologia) sunt cele mai inexacte!!! Le mal de vivre, cu care ne nastem toti, provocat de angoase, anxietati diverse, cea mai profunda fiind teama de neant, pe care fiecare încercam sa ne-o "domesticim" the best we can...

    starile de deprima/depresie sunt provocate de acel dezechilibru de serotonina(unchemical balance!) în creier; netratat(a) la timp, orice persoana, chiar "tare" poate sa recurga la sinucidere si alte acte violente, cum zic anglofonii:"he/she snapped!" Nu-mi permit sa ma hazardez în a critica, sa judeca, sa condamna pe nimeni... majoritatea depresivilor cronici refuza orice ajutor medical si mai ales din partea celor apropiati...(am cunoscut un caz tot tragic!) majoritatea problemelor adultilor au "radacini" în copilarie si adolescentza, revenind periodic sau episodic, cu sechele diverse...

    mi-amintesc ca la Houston(NASA-area), în cartierul unde locuiam, o tragedie a facut turul lumii: o mama de 37 ani, fosta-asistenta medicala, sub anti-depresoare si anti-anxiolitice de ani, si-a înnecat cei 5=cinci copiii, care aveau între 7-1 an!!! Apoi l-a sunta pe sotul ei la NASA, i-a spus sa vina acas' de urgentza si dupa, a sunat la 911=politia... s-a aflat dupa ca Andreea Yates(mama ucigasa) era grav bolnava psihic si ca medicii avertizasera anturajul apropiat(sotul, first of all!) de a NU fi lasata singura cu cei 5 copii!!! Mama lui era la ei pe-atunci, dar plecase o ora dupa nu mai stiu ce, timp în care drama s-a produs, hélas... Long story, short: dupa 2-3 luni, l-am zarit pe sot într-un reso japonez, cu un grup de amici, zâmbaretz, de-am ramas "masca"!!! O colega-prietena NASA-niana ne-a relatat ca tipul fusese "albit" dupa ancheta, iar Andreea e si-n prezent într-un spital psihiatric din Texas, iar el s-a mutat în alt stat, dupa ce s-a recasatorit!!!

    Sorry pentru off-topic, desi "legat" de cazul prezentat aci, but again: realitatea depaseste, bate fictziunea cea mai fictiva(sic!)...

    RăspundețiȘtergere
  4. @"sa judeca, sa condamna pe nimeni..."
    désolée, nu ma recitesc, deci:"a judeca, a condamna pe nimeni"

    Merci pour ta patience!

    RăspundețiȘtergere
  5. Melanie, iti dau dreptate, stiintele sufletului sunt extrem de inexacte, salvarea e doar in noi, in credinta, daca o avem. Nu contest rolul serotoninei dar pe undeva consider ca daca recurgi la tratamente chimice rastorni propriu echilibru si nu mai poti fi niciodata tu cel care controleaza.
    Am hotarat sa ma opresc cu blogul cand implineste un an dar ar trebui sa scriu despre cum e cand traiesti arzand - stiu prea bine acest fel de traire si l-am recunoscut la biata femeie plecata dintre noi; se acumuleaza nemultumirile si la un moment dat te sufoca. Pana una alta spun aici ceva foarte important: cand te simti pierdut doar credinta in bine te mai poate salva. Daca iti pierzi credinta in Dumnezeu, in bine, esti pierdut.
    Majoritatea oamenilor au depresie dar nici cei constienti de ea nu fac nimic, se inchid, cred ca pot gestiona, adevarul e ca nu poti stii niciodata dar trebuie sa iti cultivi increderea in bine si poate reusesti. Iar pentru cresterea procentului de serotonina e bine sa se faca alergare, sport...
    Despre ce rabdare vorbesti? Eu trebuie sa-ti multumesc pentru rabdare. Apreciez in mod deosebit tot ceea ce mi-ai daruit postand comentarii, impartasindu-mi ganduri si lucruri de si cu bun simt. Je te remercie, Melanie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Uf... "she snapped" era exact expresia la care ma gandisem si eu. Fiecare are drama lui, sunt tot mai convinsa de asta. Cine spune ca "avea ce-i trebuia" vorbeste aiurea, de parca ar fi locuit la ea in suflet.
    Boala spiritului este cea mai periculoasa.

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!