14 aprilie 2011

Palatul CEC - cladire monument

Cladirea, remarcabila, cunoscuta ca Palatul CEC, situata fata in fata cu fostul Palat al Postelor, astazi Muzeul National de Istorie,  este neschimbata din 1900, anul in care s-a terminat constructia (de atunci i s-au adus doar modificari neinsemnate).























Fatada exterioara imbina elemente arhitectonice alese iscusit cu decoratiuni frumoase si formeaza un tot armonios. O constructie echilibrata, stabila, deloc anosta. In interior te intampina un hol imens, o frumusete, o adevarata poveste cu linii, armonie si lumina, (din pacate nu am o fotografie sa va arat).
Alaturi de minunatia de cladire, se afla un monstrul de sticla care, spre norocul lui, reflecta o parte din frumusetea Palatului CEC.  

8 comentarii:

  1. Inauntrul cladirii este si mai frumos si mai impresionant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ai venit sa spui acest lucru, bun venit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca se viziteaza, e sediul central CEC Bank, insa am fost de cateva ori inauntru si e impunator. Zona in care este situat este deosebita, peste drum poti alege sa vezi : Pasajul Villacrosse, Palatul Dacia, Carul cu Bere, Biserica Stavropoleos, strazile Lipscani Smardan,Gabroveni, BNR, moastele Sf. Ciprian, strada Franceza, este o lectie de istorie continua. Impreuna cu cladirea Muzeului de Istorie aflata vizavi o sa reziste in picioare si peste 100 de ani, cand nu o sa mai fim.
    In 2006 Primaria Generala a incercat preluarea si transformarea in muzeu. Sa speram ca va reusi in 2016.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place cum se priveste in oglinda:).
    Cladirii noi ii place imaginea,deoarece pare un poster care nu se rupe niciodata,desi are un aer vechi.

    RăspundețiȘtergere
  5. angi, chiar ca e ca un poster...
    ar fi culmea sa nu-i placa, asa are si ea succes

    RăspundețiȘtergere
  6. bucuresci
    au portar, bineinteles ca te intreaba de sanatate si nu poti sa-i zici ca intri sa te uiti pe pereti si in tavan, poti insa sa ai o treaba inauntru...
    Din acest punct de vedere ar fi bine sa devina muzeu ca sa se poata vizita; altfel stiu si eu? Banca e banca, are bani sa intretina cladirea.
    Muzeul cat sa faca pretul unui bilet ca sa aiba? Si daca e pretul foarte mare cine mai viziteaza? Cam asa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Avantajul muzeului ar fi sansele mai mari de pastrare/renovare, banca ar face modifificari in spiritul timpurilor, oricare ar fi acestea.
    Ar fi avut o sansa imensa daca ar fi fost construit in Europa Nord-Vestica :)))).
    O privire din 1956/1957 se gaseste aici : http://www.youtube.com/watch?v=114Rf7TwDs4 in intervalul 4:19-4:23

    RăspundețiȘtergere
  8. nu putem extrapola, adica daca pana acum au fost ok renovarile, poate vor avea discernamant si de acum incolo? Sa speram ca norocul acestei cladiri nu se va sfarsi, sunt atatea... fara noroc!
    Multumesc pentru link!

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!