8 iunie 2011

Romania, tara superba

Crezi ca-ti cunosti tara, ca ai vazut tot ce se poate si ceva pe deasupra? Daca crezi asta, treci pe aici din cand in cand si spune-mi daca ai gasit ceva de care nu stiai.

Am avut treaba la Cluj si am profitat de ocazie ca sa ma opresc in Turda sa vad salina (bag mana-n foc ca putina lume stie de ea, o sa postez  poze zilele acestea). Apoi am mai vazut o salina, cea de la Praid; deocamdata las deoparte salinele pentru a impartasi impresii de pe un drum pe care l-am strabatut prima oara. Am mai fost la Reghin, Sovata sau Targu Mures dar pe drumuri nationale, dinspre Bucuresti...

De la Cluj am luat-o spre Reghin, direct, urmand indicatorul spre Bistrita.
Pana in Reghin sunt 88 de km de drum asfaltat, printre dealuri si campuri inverzite... o frumusete!
Aci dealuri potolite (nu mai inalte de 500 m), aci campuri cat vezi cu ochii. In aceasta perioada a anului macii sunt infloriti si verdele campului e intrerupt, din loc in loc, de rosu. De galben de rapita sau de mov de levantica.

Cateva sate, cateva gospodarii razlete dar asezate, cu tot ce trebuie. Intre sate, pe pajisti, vezi cate o vacuta ce rumega la umbra sau un calut care paste multumit... cred si eu, iarba e frageda si curata si din belsug, poate sa pasca fericit pana la sfarsitul zilelor.


 Nici tipenie de om, mai trece cate o masina din cand in cand. 
Par, sunt, locuri pustii dar nu paraginite, natura a avut grija sa le faca proaspete si incantatoare; a pictat tablouri cum niciun pictor nu va putea picta vreodata; a pus pe dealuri palcuri de arbusti sau copaci sau doar un copac cu umbra patrata pe care ajungi s-o pretuiesti doar daca urci dealul pe arsita amiezii. Dar nu urci, urmezi drumul de asfalt - iti ofera atatea, din mers.


La circa 14 km de Targu Mures (cum vii dinspre Reghin), e un sat plin de cuiburi de berze - aproape fiecare stalp de curent electric are cuibul lui. Se spune ca berzele se asaza unde sunt oamenii buni. Satul se numeste Dumbravioara.


Dupa Dumbravioara urmeaza Ernei. Din Ernei am luat-o pe drumul spre Sovata (se face ramificatie la stanga).  De fapt cautam un loc numit "Cetatea Campului" despre care auzisem ca gazduieste un camping inedit, cu iurte. L-am gasit dupa ce am trecut prin alte cateva sate, (o sa le enumar in postarea urmatoare); pe deasupra am gasit si alte locuri inedite, cu natura pura si cu interventii ale omului care nu-i stirbesc farmecul, cel putin deocamdata. Unii cu fler au inceput sa construiasca case de vacanta; am gasit si popasuri turistice de nivel occidental, cu totul pus la punct. Omul sfinteste locul si aceste locuri iti atrag atentia la modul cel mai placut. Atat ca se vorbeste mai mult ungureste sau romaneste cu accent unguresc...
(Va urma)

 Tags: Dumbravioara, Ernei, Cetatea Campului, camping cu iurte, natura, peisaje

2 comentarii:

  1. Frumoasa initiativa ta Micule Prinţ.:)
    Sper ca n-ai ocolit cheile Turzii care sunt si ele demne de pozat.;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Star, le-am ocolit cu buna stiinta ca sa trec prin locuri pe unde n-am mai trecut;
    in Chei am fost mai demult, frumos, intr-adevar!

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!