29 ianuarie 2010

Prin Bucovina (5) - Solca, Arbore

Dupa vizita la mina Cacica, despre care iarasi aman sa scriu, ne indreptam spre Solca, un orasel despre care stiam doar ca are o fabrica de bere considerata cea mai veche din tara. Nu oprim deloc in oras, ne indreptam direct spre Manastirea Solca, pe care o gasim fara greutate, dupa zidurile impunatoare.





Din pacate am gasit poarta zavorata si in jur nici tipenie de om, pesemne stateau si ei pe la casele lor, sa trebaluiasca pentru noaptea dintre ani. Pe dinafara am putut vedea numai zidurile - inalte si solide in stilul celor de la Dragomirna. Poarta inalta nu-mi dadea voie sa vad nimic in curte. Dar cu un mic ajutor am reusit sa ma ridic peste poarta cat sa-mi bag nasul, de fapt mainile, in care aveam capturatorul...si am capturat: alte ziduri!



Asa stand lucrurile nu pot oferi prea mult dar am gasit un sait deosebit pe care il recomand atat pentru informatii cat si pentru fotografii: http://www.crestinortodox.ro/biserici-si-manastiri-din-romania/67977-manastirea-solca

Cat m-am mai invartit prin imprejurimi am citit pe un gard: Fabrica de bere Solca. Poarta era inchisa dar in curte se vedeau cladirile fabricii; asa cum arata, parasita, nu pare ca ar mai functiona.



Urmatorul popas a fost cu totul deosebit si ne-a prilejuit fiecaruia un moment de cautare spirituala in biserica Arbore.
In poarta manastirii am gasit o femeie care matura. Am salutat-o si i-am zambit. Dupa un timp ne-a urmat in biserica si ne-a povestit lucruri, asa cum spunea, transmise din mosi stramosi. Placut mai era sa asculti pe un om al locului vorbind ca despre niste rude despre figuri ilustre pe care tu le cunosti doar din ce-ti mai amintesti din cartea de istorie. Mi-a placut teribil s-o ascult chiar daca am rupt din timpul afectat fotografiatului. Am gasit si informatii scrise in notele expus intr-o rama veche sub un geam crapat dar continutul textului mi se pare extrem de pretios. O sa transpun textul aici cat de curand, daca nu azi, in acest sfarsit de saptamana, negresit. Pana atunci las imaginile sa povesteasca. Din pacate pictura exterioara a bisericii este distrusa in mare parte.

Turnul clopotnitei si poarta de intrare, fotografiate din curte


o particularitate: intrarea in biserica se afla pe latura sudica




deasupra intrarii se afla pisania


tablou votiv (sunt doua, acesta e cel din pronaos daca nu ma insel)


Sf. Maria Egipteanca (redata cu piciorul dezgolit - nicio sfanta nu a mai fost pictata astfel in afara acesteia, o fosta prostituata care s-a pocait)

Photos by LePetitPrince

Am gasit un filmulet pe You Tube, poate o sa va placa.


Tags: Arbore, Solca, Manastirea Solca, Manastirea Arbore, Biserica Arbore, pisania, pronaos, pictura exterioara, Sf. Maria Egipteanca, Bucovina

12 comentarii:

  1. Bunicul din partea tatalui e din Solca. Poate de aceea scrierile tale sapa adanc...

    RăspundețiȘtergere
  2. ce pacat ca nu am adus mai mult de-acolo...am stat doar 10 minute...oraselul era nins si pustiu, mi-au placut stradutele, mi-ar fi placut sa le pot numi ulite dar cu statulul de oras nu merge sa le zici asa, am si zis "mi-ar placea sa stau aici, precis aici oamenii colinda de sarbatori", omi cu palarioara nu erau, plecasera...poate povestesti tu despre Solca, as savura...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cunoasc foarte multe, mai nimic de fapt... Bunicul s-a nascut in Solca dar venise de tanar pe pietre, la Galati...

    RăspundețiȘtergere
  4. in judetul Suceava inca se merge cu colinda
    iar de 1 Martie , baietii primesc martisor de la fete :D! de 8 Martie platim cu varf si indesat :">

    RăspundețiȘtergere
  5. imi pare bine ca e "invers", unele fete sau doamne prea fac caz de sarbatoarea martisorului ...e o zi ca oricare alta, frumoasa doar ca simbol al innoirii
    Eu cand ofer o floare o fac pentru ca vreau sa fac o bucurie, nu ma intereseaza ca o dau unei fete sau unui baiat

    RăspundețiȘtergere
  6. ptr mine, cel putin, nu e chiar pe "invers"
    adica, daca ofer un martisor unei fete de 1 Martie, ziua de 8 Martie isi pierde ... "farmecul"

    RăspundețiȘtergere
  7. Inteleg.
    Dar fetele, respecta obiceiul?
    La oras, de exemplu in Suceava, se respecta? Sau e mai mult un prilej de bascalie?

    RăspundețiȘtergere
  8. nu,nu este prilej de bascalie,asa este obicieiul ca de 1 martie baietii sa primeasca martisor de la fete. nu mai este ca in anii trecuti da`inca se mai pastreaza traditia asta , cel putin in orasul Suceava.
    P.S. de unde esti?

    RăspundețiȘtergere
  9. Banuiesc ca esti din Suceava dar nu te intreb asa cum nici eu nu tin sa precizez zona "folclorica" ; eventual pe e-mail.

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!