25 ianuarie 2010

Prin Bucovina(4) - Manastirea Gura Humorului

ISTORICUL SFINTEI BISERICI A MANASTIRII HUMORULUI
asa cum este pus la dispozitia vizitatorilor manastirii - am exclus frazele introductive si cateva propozitii de la sfarsit si am presarat cateva dintre fotografiile mele. Oricum, textul se poate citi si pe Wikipedia.

Biserica Manastirii Humorului isi are inceputurile din vremea domniei lui Alexandru cel Bun, cand, ascunsa intre codri se ridica aici cea dintai asezare manastireasca ctitoria marelui vornic Ion 1415). La inceputul sec al XVI-lea, in 1527, manastirea a fost jefuita si distrusa de tatari. Biserica fusese inzestrata cu obiecte pretioase si manuscrise, dintre care cel mai de pret care se pastreaza si astazi este Tetraevangheliarul din 1473 carte daruita de Stefan cel Mare. Ruinele vechii manastirii se pot vedea si astazi la cca 300 m de actuala biserica. In vremea lui Petru Rares si Humorul este cuprins in campania de restructurari. Dar, aici, nu domnul savarseste opera reconstructiei ci marele logofat Toader Bubuiog dreapta si credincioasa sluga. Pisania sapata in piatra pe peretele de la sud aduce date despre biserica:
„Cu vrerea Tatalui si ajutorul fiului si cu savarsirea Duhului Sfant la porunca evlaviosului domn Petru voevod, fiul voevodului Stefan cel Mare s-a inceput si s-a zidit acest hram in numele cinstitei adormiri a Prea Curatei si Prebinecuvantatei noastre Stapane Nascatoare de Dumnezeu si pururi fecioara Maria, pe cheltuiala si pe osteneala robului lui Dumnezeu jupan Toader mare logofat si a sotiei sale Anastasia in anul 1530 luna august 15 si cand era egumen chiar Paisie”.

In anul 1535 ctitorul reuneste o echipa de mesteri zugravi care sa asigure decorarea noii biserici. Asa cum arata analiza stilistica a picturii echipa era formata din 4 zugravi fiecare avand o personalitate artistica formata. Printre ei, exista indicii serioase sa fi participat si acela care se intitula "zugrav de biserici si curtean al Mariei sale Petru , voevodul Moldovei ” Toma din Suceava. Echipa aceasta a.realizat unul dintre cele mai impresionante ansambluri decorative ale epocii. Ceea ce caracterizeaza in plus intreaga pictura de la Humor este unitatea de tonalitate cromatica datorata predominantei diferitelor nuante de rosu, culoare specifica acestei biserici.

Din punct de vedere arhitectural cateva particularitati se impun: pridvor deschis cu cele 4 arcade in arc frant si lipsa turlei. Biserica este de plan triconic intre naos si pronaos aflandu-se gropnita deasupra careia printr-o usa sapata in zid se poate ajunge in tainita. Elementele de factura gotica sunt vizibile in ancadramentele ferestrelor si in portalul de la intrare precum si in firidele cu care se decoreaza cele trei abside laterale. Biserica a fost imbracata la exterior si interior cu o minunata haina de pictura in fresca tehnica intalnita la Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore. Pictura interioara continua traditiile iconografice ale picturii murale din vremea lui Stefan cel Mare punandu-se insa accent mai mult pe caracterul narativ al reprezentarii ceea ce a dus la inmultirea scenelor si registrelor. Aceasta narare se poate vedea in Saptamana patimilor. In dreptul intrarii in naos, pe peretele de vest, ne intampina tabloul votiv al lui Petru Rares.



Despre pictura din pronaos Paul Henry scria: „In toata arta bizantina nimic nu incanta mai mult pana si pe cel mai exigent ochi. O unitate desavarsita pluteste intre pictura, arhitectura si acustica. Ansamblul pictural din pronaos si gropnita a fost restaurat in anii 1971-1972 cu ajutorul UNESCO.

Vorbind despre realitatle artistice ale picturii trebuie sa avem in vedere in primul rand exteriorul. Expus intemperiilor peretele nordic se resimte cel mai mult. In schimb peretele sudic, arcadele laterale si peretele vestic ofera ochiului o sublima orchestratie de culori. Heruvimi, serafimi, ingeri, profeti, apostoli, ierarhi, calugari alcatuiesc tema Cinului. Imnul Acatist al Bunei Vestiri cuprinzand 24 de scene este zugravit pe peretele de sud alaturi de Asediul Constantinopolului. Tot aici se gasesc scene din viata Sfantului Nicolae precum si Parabola fiului risipitor.
La intrarea in biserica, pe peretele de vest, ne intampina judecata de Apoi unde apar multe elemente de factura locala cum ar fi buciumul, lavita, cobza, stergarul.









Photos by LePetitPrince


Tags: Biserica Manastirii Humorului, Alexandru cel Bun, Petru Rares, Toader Bubuiog, Scene din viata Sfantului Nicolae, Parabola fiului risipitor, Asediul Constantinopolului, Paul Henri




6 comentarii:

  1. Tare frumoase posturile tale, imi trezesc amintiri din cele mai placute

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lord
    mi-ar placea sa aflu ce amintiri placute, daca se poate

    RăspundețiȘtergere
  3. Amintiri cu o femeie tare draga mie la momentul acela, calatoria in Bucovina s-a vrut un prilej sa o cer de sotie. Asta e partea placuta, sunt pasionat de istorie, fiecare pietricica de acolo are o poveste daca esti dispus sa asculti si sa privesti.

    Partea mai putin placuta, intre timp si vindecata, e aceea ca s-a maritat intr-un final cu un altul ce nu a ezitat sa faca ceea ce eu nu prea eram pregatit sa fac atunci.

    RăspundețiȘtergere
  4. PS: Am o curiozitate: tu de ce nu ai un blogroll?

    RăspundețiȘtergere
  5. bine ca s-a vindecat partea aceea, bine ca NU e "vindecata" pasiunea pentru istorie

    Scuze pentru intarzierea raspunsului nu am stiut ca mai e un comentariu, o sa activez optiunea de moderare dupa un numar de zile de la postare ca sa nu-mi mai scape

    RăspundețiȘtergere
  6. blogroll o sa fie la un moment dat.

    Acum nu am, sa zicem ca din acelasi motiv pentru care imi place sa urc muntele cu piciorul...fara telecabina.

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!