12 aprilie 2010

Inchisoarea de la Biertan

Inainte ca episcopul luteran sa-si mute resedinta la Sibiu, aceasta se afla la Biertan, un sat asezat in apropierea Sighisoarei intr-o zona de deal fermecatoare, cu sate ce adapostesc multe cetati medievale, unele chiar foarte vechi, de sapte sute de ani. Cea de la Biertan este mai putin veche (sec. 16) comparativ cu altele dar este cea mai impunatoare.
Deocamdata nu voi povesti despre cetati medievale, impresiile inca se aseaza, se tot aseaza. Ma opresc putin in curtea cetatii fortificate de la Biertan.

Intr-o camaruta alaturata bisericii se afla "inchisoarea". Nu este vorba despre o inchisoare pentru raufacatori ci pentru cupluri care doreau sa divorteze - socotiti pesemne tot un fel de "rau-facatori" din moment ce inchisoarea servea la impacare. Aceste cupluri aflate in divort erau obligate sa petreaca doua saptamani in incaperea cu un singur pat, o singura perna, o singura farfurie, o singura cana...Majoritatea cuplurilor se impacau.

Pe mine m-a ingrozit patul de lemn atat de rigid si ingust!...Nu cred ca are mai mult de 80 cm suprafata...utila. In schimb mi-au placut modelele sasesti care il impodobesc.
In prezent incaperea este impartita in doua iar unghiurile din care poti fotografia sunt impuse de existenta unor gratii. Sper insa ca imaginile sa fie cat de cat graitoare.

Biertan, vazut de sus





"Inchisoarea":




Etichete: foto, drumuri
Tags: Biertan, sat, cetati, camaruta, inchisoarea, "rau-facatori", cupluri, deal, pat , perna, farfurie, cana, divort, raufacatori, impacare

2 comentarii:

  1. Cupluri care doreau să divorţeze... Hai că asta este tare!

    RăspundețiȘtergere
  2. bine, nu cuplu cum inteleg indragostitii!...
    conform dictionarului erau inca cupluri
    CÚPLU, cupluri= s.n. 1. Pereche formată din persoane (de sex opus)

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!