13 iulie 2010

Intrebare pentru PA-ulisti si nu numai

Nu privim oamenii strazii, ne deprima. Ii vezi fara sa vrei, s-au inmultit. Opresti la semafor si vezi pe dreapta un barbat neras cu un bagaj voluminos..."un om fara casa", gandesti, e adancit in gandurile lui si numai de tine nu-i arde, il observi pe furis, sa nu te vada: adidasi, blugi si geaca – ponosite dar nezdrentuite (inca), figura de intelectual.
Inseilezi scenarii: „Poate si-a pierdut serviciul si nu a mai putut sa-si intretina familia, a suferit, s-a refugiat in bautura, a decazut, familia l-a respins", neaparat o drama. Nu mai apuci sa "fabrici" variante, culoarea semaforului se schimba si demarezi. Mai tarziu, iti revine in minte imaginea omului strazii, te intrebi daca si cat e de vinovat... Esti tentat sa spui ca daca si-a pierdut serviciul trebuia sa gaseasca o solutie, sa sape santuri, sa mature strazi. Dar daca mintea umana are un moment critic in care se scurtcircuiteaza, se dezlipeste efectiv de normal si intra intr-o zona in care singura realitate care conteaza e ce mananci cand simti o durere in stomac? Suna un telefon si realitatea omului strazii dispare. Ziua lui sta, a ta curge. Nu te mai gandesti niciodata la el.

Nota: Acesta este un text inspirat de o situatie reala.
Dupa ce l-am scris mi-am amintit de etapa 5 a concursului Orasul PA - tema "Semaforul; textul acesta ar fi mers daca nu ar fi fost asa de lung.
M-am distrat „ajustandu-l”. In cateva minute l-am facut de 687 semne si in alte cateva „am schimbat "pe ici pe colo in punctele esentiale” si l-am adus la forma de mai jos (499 semne)
Vorba e: mai spune acelasi lucru? Eu nu va spun parerea mea ca sa nu influentez in vreun fel parerea voastra pe care mi-ar placea tare mult sa o cunosc.

Iata ce a iesit dupa ajustare:
Stai la stop si vezi un om al strazii. Il observi: adidasi, blugi si geaca – ponosite, nezdrentuite, figura de intelectual. Cum a ajuns asa? Faci supozitii: poate si-a pierdut serviciul si neputandu-si intretine familia s-a refugiat in bautura, apoi familia l-a respins. Nu se poate, trebuia sa gaseasca o solutie, sa nu ajunga asa! Dar daca mintea umana are un moment critic in care se dezlipeste de normal? Realitatea altora conteaza prea putin, dispare imediat ce se schimba culoarea semaforului.
Etichete: PA-uri, Orasul PA

9 comentarii:

  1. Sunt carcotasa si zic ca ai papat un semn, ca e "om al strazii". :D
    Parerea mea ?
    Pai eu am inceput sa evit sa scurtez textele. Daca iese mai lung, e musai sa-l las asa. Sunt texte care nu spun tot daca sunt ciopartite. Nu-l mai bag in concurs, spun ce am de spus si-l bag la "exercitii de proza scurta". Pam-pam !
    Sunt sigura ca si tu consideri ca textul, asa, scurtat, nu mai spune ce vroia sa spuna.
    Apropo de tema in sine... Uneori ii compatimesc, alteori sunt rea trimitandu-i in gand la munca. Dar cine sunt eu sa judec ? Cine stie prin ce imprejurari a ajuns astfel ? Peste tot ii vezi pe acesti decazuti, cine sta sa le asculte povestea ? Ne vine mai usor sa ne-o imaginam in secunda in care trecem pe langa ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru parere!
    (am pus la locul lui "i-ul", nu-l papasem de tot!)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai e unul, la textul mai mare : "Suna un telefon si realitatea omului strazi dispare".

    RăspundețiȘtergere
  4. s-au "multiplicat" si la noi în ultimii ani, comme les champignons après la pluie si de toate vârstele, dar ce-i mai trist si mai revoltator e sa vezi mame+copii...:-( ader la frazele ultimului paragraf al d-nei/d-rei "Leo".
    ===
    @"Nu te mai gandesti niciodata la el."
    - no way, memoria (mea!) vizuala "lucreaza"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Leo, multumesc mult, reactioneaza cu intarziere cand tastez si eu trec mai departe cu scrisul, ramane asa daca nu recitesc textul,vezi, de aceea sunt bune PA-urile (fiind scurte poti reciti iute-iute) altfel iti trebuie o Leo, o sa-ti confectionez o simbrie dintr-o floricica

    RăspundețiȘtergere
  6. Sar'na, primesc, am pregatit vaza si apa.
    (Daca observ ca lipseste ceva sau ceva e in plus, spun. :P )

    RăspundețiȘtergere
  7. referitor la tema in sine: Melanie are dreptate, imaginea oamenilor strazii lucreaza in noi. Ca dovada, textul l-am scris nu cand am intalnit acel om ci mult mai tarziu. Imaginea lui nu mi s-a sters nici acum de pe retina

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!