30 noiembrie 2010

Castelul de la Viscri

Cailor, mai e mult pan' la castel?

I-am lasat sa treaca pe partea cealalta a drumului, chemati de o amintire de iarba.
Curand am zarit castelul - de fapt, o biserica-cetate asa cum sunt mai multe in Ardeal.Pana la el am strabatut o ulita lata marginita de frumoase case sasesti.

Satul parea pustiu. Mai aproape de castel, doua femei, una tanara si una batrana si doi copii frumosi ne priveau de pe marginea drumului.
- Buna ziua! Am venit sa vedem si noi castelul...poate il vedem si pe regele Charles, glumim.
- Apai nu sade aici...are in sat o casa, mai la vale, una albastra...Numa' ce-o fo'...
- Se afla cand vine? Se face zarva?
- No, apai cine are treaba lui! Ii o femeie care grijeste la căşile lui...
- Il iubesc oamenii?
- Iubeste bruşul! Ca o stricat apa cu veceaole; pana acum nime' n-o murdarit apa raului...
Am urcat spre castel lasand pe mai tarziu aflarea locului unde sta regele Charles cand vine la Viscri.Catelul ne-a intampinat sigur pe el, solid si maret. Era o desfatare sa-l privesti in linistea aceea desavarsita. Iar peisajul cu case de dincolo de zidurile lui iti zgandare partea aceea din tine care ravneste sa se pierda pe acolo, pe undeva...Si sa ramana.5 comentarii:

 1. ce fain Printe. bag sama ca te-ai dus sa te intalnesti cu un alt print :). am auzit ca zona este foarte frumoasa si am vrut si noi sa ne urnim anul asta intr-acolo, sa facem un tur al bisericilor fortificate, dar n-am mai apucat. poate la anu'. voi unde ati dormit? s-au n-a fost nevoie de cazare?

  RăspundețiȘtergere
 2. Iar ai vizitat locuri frumoase!
  Vezi care-i baiul oamenilor?Cei care poposesc pe la noi lasa urme in linistea si frumusetea locurilor.Chiar si un print lasa mizerie!
  Oricum si caii sunt obisnuiti cu trecerea printilor pe drumurile alea.Sunt deja nepasatori:).

  RăspundețiȘtergere
 3. @Bogdan
  nu ezita sa te duci, bisericile fortificate sunt uimitoare si cazare gasesti pretutindeni, chiar si in Viscri se poate sta, localnicii iti pot indica casele care primesc turisti; daca nu, hotelurile nu gem de lume, poti sta in jud. Mures (Sighisoara de pilda) sau in jud Brasov.
  Eu am ratat Rupea, se vedea din sosea, pe deal, trebuie sa merg s-o vad; si ar mai fi si altele...

  RăspundețiȘtergere
 4. @Alice
  cand mai treci pe aici poate imi spui mai multe, chiar, cum ai ajuns?

  RăspundețiȘtergere
 5. @Angi
  Draga mea, femeia asa a zis, dar nu trebuie luat adlitteram, nu am verificat; nu prea cred ca Maiestatea Sa mai calca pe acolo, a fost o chestie de moment, si-a descoperit niste legaturi de rudenie si a mers de cateva ori, poate mai trece dar oricum n-apuca sa polueze chiar daca nu si-a facut o canalizare ca lumea...

  RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!