15 decembrie 2010

Cafei cu lapte

Cafei cu lapte insemna una-doua rondele de cicoare, lapte si zahar dar nu orice lapte ci lapte proaspat muls in sustariu, cumparat de la cei ce aveau vaci in sat.
Bunicul nu mai tinea vaci, dupa cooperativizare a mai pastrat doua vaci, apoi una, mai tarziu grajdul a ramas gol, ieslea fara fan, doar usa de lemn, imensa si grea, mai pastra in ea amintirea Joianelor, fie tolanite pe jos, pierdute intr-un rumegat fara sfarsit, fie infulecand paiele coborate din pod de bunicul, incurcat pe scara de picioruse mici care voiau si ele in pod.

Culoarea cafeiului cu lapte semana cu culoarea Joianelor si era atat de bun... Cand deschidea bunica cutia de tabla unde tinea tuburile de cicoare incepute, mirosul de cicoare se raspandea in toata incaperea ademenindu-ne subtil la masa, fara ca bunicul sa mai cheme, cum chema de obicei cand masa era gata: "No, dati-va pe langa masa!".

Pe o strada aglomerata dintr-un Bucuresti fara bunic, am zarit intr-o vitrina de Plafar, tuburi de cicoare. M-am repezit sa le cumpar si pana acasa le-am mirosit de zeci de ori. Le-am strans in mana ca pe o comoara nepretuita. Acasa, am incercat sa recompun un miros si un gust din trecut, neasemuitul gust dulce-amarui al cafeiului cu lapte, pe care nu pot sa-l compar cu nimic. Sau pot. Cu viata.

6 comentarii:

  1. da. asta e dulceata vietii :)
    si e mai buna acum in amintire decat atunci in copilaria fericit-inconstienta, pentur ca acum dilati fiecare moment de savoare... :)
    pofta buna, desi Joianele nu mai sunt aceleasi, gasesti tu un lapte bun...

    RăspundețiȘtergere
  2. ce fain ai putut descrie amintirile care te încercau...

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos Printe. nu degeaba se spune ca mirosul ramane una dintre cele mai puternice metode de descatusare a amintirilor... o adevarata "madeleine", cicoarea asta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ajna
    asa e, dar si cutia de tabla un pic ruginita...

    ing,
    am vrut sa le daruiesc bunicilor ceva, sa se mai bucure si ei pe acolo pe unde or fi

    Bogdan
    sa stii ca asa e, nu e prima oara cand mirosurile imi cheama amintiri

    RăspundețiȘtergere
  5. Parintii mei imi povesteau de ciocare si de copilaria lor. Nu stiu cum e, dar parca am simtit citind. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. incepusesi tu sa simti de pe vremea cand iti povesteau parintii; mai cred si ca cicoarea contine cel putin un procent de dor (dor, alean, cuvinte ce nu pot fi traduse in alte limbi)

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!