14 iunie 2011

Praid, fara sarmale

Drumul inceput a i c i  se apropie de sfarsit.
Despre Praid nu stiam decat ca anual gazduieste Festivalul Sarmalelor si ca are o mina de sare.
Sarmale n-am gasit dar mina era la locul ei si intentionam s-o vizitez a doua zi - pe ziua in curs programul de vizitare (tratament) se incheiase - l-am"capturat" pentru cei ce vor sa-l stie din timp.














Era devreme, pentru cazare nu-mi faceam probleme, asa ca am dat o tura pe strada principala, pe langa strand, inchis si el. Apa din bazin contine... multe (v.poza) si unii din Ungaria se pare ca stiu, aveam sa constat aceast lucru a doua zi.

Praid, dupa ploaie.
Mirosea extraordinar. Soarele sclipea pe fiecare frunzulita si fir de iarba fara pic de praf. Frumusetea adevarata nu o gasesti pe strada principala ci pe cele laterale de unde razbati, cel putin cu privirea, pe dealurile inverzite din jur. Casele si curtile sunt o incantare: vegetatie abundenta si lemn, lemn-lemn. Se construieste mult din lemn, e folosit la tot ce se poate, in locul altor materiale. Fara economie. Soliditatea lucrurilor iti atrage atentia si-ti da un sentiment de siguranta.
Oameni intreprinzatori, harghitenii! Majoritatea si-au facut pensiuni cu tot confortul, stiu cu ce se mananca turismul. La orice pas gasesti cazare si inca una cu staif. Am innoptat cu 80 lei, pretul zonei - care scade daca stai mai multe nopti.
Cazarea include acces la bucataria dotata cu tot ce ai nevoie (daca ai nevoie). De fapt ai la dispozitie toata casa, curtea si gradina, totul extrem de curat si ingrijit.



Aerul e foarte pur, poate si fiindca il respiram dupa ploaie. Daca stai mai mult poti face si o cura de aer "sarat", in salina; unii vin special pentru tratament. Dintre toate salinele vizitate aici am vazut un cabinet medical amenajat chiar in incinta salinei. Exista si un instructor sportiv care aduna turistii si/sau pe cei aflati la tratament si fac miscare impreuna, acolo, in mediul salign. Insista pe exercitii de respiratie si, dupa cele cca 30 de minute de miscare, chiar simti efectele, esti relaxat si respiri mai usor.
 Urmeaza sa postez foto si cate ceva despre salina Praid.
Asadar, va urma.
Tags: Praid, salina, mina

3 comentarii:

  1. :) Sunt locuri multe şi frumoase pela noi, important să fie oameni care sa le vada si sa le admire.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. star, adevarul e ca avem o tara extraordinara cu multe locuri care ar putea deveni obiective turistice; se inghesuie lumea pe afara sa vada fiece bolovan scos in evidenta pe cand la noi sunt nestemate nestiute

    RăspundețiȘtergere
  3. No,acum voi vedea eu multe locuri grozave!
    Multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!