13 iunie 2011

Salina Turda. Ce e crivacul si cum se extragea sarea

Intrarea in salina se face printr-un tunel lung. Am apreciat ca am mers cca 1
km ; ghida a zis ca tunelul are lungimea de 526 m + 400 m de zacamant.



Prima oprire a fost in sala ecourilor unde desigur am strigat ceva - trebuie sa ma intorc dupa raspuns la anu'! - glumesc, e un ecou normal.
Am mai mers putin si inainte de a ajunge in sala masinii de extractie am fotografiat din tunel masina de extractie ( mi-a placut cum se vede de acolo).


masina de extractie(crivac)





Masina de extractie se numeste crivac, e din lemn de brad (rezistent la umezeala) si scria ca e din 1881; fiecare brat al masinii era actionat de unul sau doi cai, pe rand; in jurul tamburului era rasucit un otgon de canepa - un capat se infasura iar celalalt se desfasura; capetele otgonului patrundeau in sala alaturata la putul de extractie unde treceau peste 2 scripeti din fier; in timp ce un capat al otgonului cobora, celalalt urca sarea, cca 500 kg odata; era pusa in saci din piele de bivol; operatiunile de incarcare si descarcare erau efectuate simultan si dupa fiecare manevra de extractie era inversat sensul de rotatie al crivacului.

putul de extractie













Si acum modernismele:

 jos e locul pentru agrement; se ajunge pe scari (multe) sau cu liftul din imagine


foto de sus - se vede un... omulet



 
amenajari pentru sport

lac si barcute

 
roata







Peretii salinei par de gheata; sarea se unduie in fel si chip sau se revarsa in cascade.
Daca vrei poti sa iesi pe alta parte decat cea prin care ai intrat.
Tunelul te duce si te aduce, netulburat nici macar de pasii vizitatorilor.



(va urma salina de la Praid )
Tags: salina Turda, crivac, extractie sare

2 comentarii:

  1. Aici vreau si eu sa ajung la toamna in excursie cu copiii.E superba!Am auzit de salina pana acum ,dar acum am vazut-o prin ochii tai,asa ca merita si ochii mei sa vada.

    RăspundețiȘtergere
  2. draga angi, chiar te rog sa ajungi; pentru mine a fost o surpriza, ma asteptam la mai putin; stiam de Salina Prahova si de alte cateva dar nu si de aceasta; daca nu veneam in zona habar n-aveam, nu e deloc popularizata; inainte de a o vizita credeam ca e de interes local, ramasa de pe vremuri, nu e asa. Am sa ma mobilizez sa pun poze si de la Cacica si Praid, special pentru tine; Cacica e minunata, poate n-ai fost... Praid are alt "fel de a fi", voi spune.

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!