21 iulie 2009

Nebunia numita PA

Despre proza arhiscurta (PA) am aflat de la Calin - care o defineste, pe scurt: "...este vorba despre texte foarte scurte, de aproximativ 500 de semne. Sunt texte care încearca sa surprinda esenta unor gânduri, trairi sau povesti cu mai mult sau mai putin tâlc. Sunt povesti în sine care traiesc pe un spatiu concret extrem de mic dar care îsi propun sa vietuiasca mult mai mult si mai profund în mintea cititorului."
Mi se pare o definitie foarte buna.
Ideea prozei arhiscurte a fost salutata de multi cititori, ei insisi autori de bloguri.
Cristian Lisandru a comentat: "Ideea mi se pare extrem de interesanta – numarul de semne mai mic nu te poate opri sa extragi idei bune pe care sa le îmbraci într-o haina literara demna de a fi parcursa de câti mai multi ochi…"
Gabi spune: "Imi place aroganta ta. Eu cred ca in online textele scurte si cu mesaj sunt cele mai citite. In goana dupa informatie, acumulare dar si relaxare online avem nevoie de asa ceva"
Leo zice: "Ma las dusa de valul PA si citesc, si scriu… E o nebunie frumoasa in lumea asta urata. Nici nu credeam ca oamenii mai pot avea astfel de arogante.
Ma declar o aroganta de azi inainte !"
Frumoasa aroganta, nu-i asa Leo?
Descopar PA-urile lui PAul si nu numai PA-urile; blogul lui; si pe el, omul-linie-de-orizont
Ca sa contribui si eu cu ceva la definitie, zic: ce e haiku pentru poezie e PA-ul pentru proza.
Drawforjoy imi raspunde: "Lepetitprince, si eu m-am gandit la asemanarea asta. Iar haiku este mereu in sufletul meu. Totusi…parca aura lor e diferita."
Are dreptate.

Ar mai fi multe de spus dar acum o sa mai adaug doar un lucru: ambitia sau nebunia lui Calin este ca PA-ul sa devina un gen literar. De ce nu? Am putea citi in metrou mici brosuri cu PA-uri in loc de ziare pline cu toate prostiile.
Eu prevad ca va fi genul preferat al blogosferei: spune multe in cuvinte putine, asadar e pentru oameni care nu au rabdare sau timp sa citeasca postari lungi. Prevad prozei arhiscurte un viitor stralucit, de aceea i-am confectionat un banner prin care declar ca o sustin.

Eticheta: link-uri

4 comentarii:

  1. Le Petit Prince, felicitari pentru initiativa de "a fi la casa ta".
    Sunt cu ochii pe toti PA-istii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun venit!
    Daca-i asa, precis iese ceva...ochi de desenator, deh!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur să fim mai multi apostoli ai PA-ului. Pentru că merită.

    RăspundețiȘtergere
  4. sigur ca merita, poate vor fi si apostoli cu mult mai buni ca cei din prezent...chiar cei din prezent pot fi mai buni ca ei insisi

    RăspundețiȘtergere

Hai, curaj!