31 august 2009

Filozoful

Era mare folozof la o firma mare. Muncea mult pe un salariu mic. Din cauza stresului sanatatea i s-a subrezit. Cum nu se observa nimic si cum activitatea firmei crestea l-au incarcat mai mult. Lucra in continuare mult si bine si il plateau ca pe prostii care munceau si ca pe desteptii care stateau degeaba si pe care ii invidia sincer. Si, cum invidia e otrava pentru suflet si trup si-a amintit intelepte vorbe din popor: decat un filozof mort mai bine un magar viu. Si i-a dat o copita sefului. Caci, vorba aceea: "Decat toata vara cioara, mai bine o zi soim".
Seful s-a razbunat. A inceput sa-l sicaneze pana ce filozofului i s-a facut lehamite. Si-a dat demisia de la firma cea mare si a devenit propriul sau stapan, zicand in sinea lui: "Decat sluga mare, mai bine stapan mic".
Acum e multumit. Vorba aceea: decat sa muncesti degeaba mai bine sa stai degeaba.

Tags: filozof, firma, salariu, prosti, destepti, degeaba, otrava, suflet, trup, vorbe din popor, magar, copita, cioara, soim, seful, lehamite, sluga, stapan

30 august 2009

Dimineata

Viata de caine

Cainii vechilor celti erau omorati cand le mureau stapanii, ca sa-i vegheze mai departe, asa isi doreau ei, cainii, asa doreau si ei, stapanii.
La noi, cand isi pierd stapanii, cainii urla prelung.
Nu-i omoara nimeni.
Cui ii pasa de un caine?


Tags: caine, celti, stapanii, urla, prelung

Umbrelute

Azi cineva drag a aflat de blogul meu si mi-a daruit doua poze, ciufulitul si umbrelutele.
Meduzele, par "luate" de jos in sus.

28 august 2009

Indiscretii


Sunt anumite colturi care parca te roaga sa le pozezi. De multe ori imi bag nasul, cu tot cu aparat de fotografiat, dincolo de pervazul ferestrei (chiar daca gestul nu e prea frumos!)



Fereastra e a unei casute-cafenea din Corfu, cam din zona asta

27 august 2009

Neputinta


Poet nebun
pe drum de fum
pe-altar de stele ma adun
Apar prea des
de neinteles
franturi de vers.

Poet nebun
fals dezmatat
in noaptea prinsa in pacat
Atarn de-un gand
dor muribund
in corp de plumb.


Tags: poet, nebun, drum, fum, vers, franturi, lumb, stele, dezmatat, pacat, muribund, neinteles

O zi perfecta

26 august 2009

Poetica

Aparatul de fotografiat e prietenul meu cel mai bun, il iau peste tot cu mine.
Chiar si in "Republica Poetica"


Photo by LeP

Eticheta: foto

25 august 2009

Nu-i slobod sa sudui !

O scena care se petrecea in fiecare seara la bunici: scoaterea afara a pisicii de sub soba din bucatarie, afara sau in "tarnat" - daca afara era un frig de sa nu dai mata afara din casa.
Buna(bunica) ma punea pe mine sa scot pisica si mosu(bunicu) ma privea tacut si bland cum faceam ture si bateam din palme strigand la pisica.
Numai ca, intr-o seara, dandu-mi mai multa osteneala, m-am trezit spunand : "A naibii pisica, nu vrea sa iasa!".
In secunda urmatoare m-am inrosit si as fi vrut sa intru in pamant de rusine. Facusem nefacuta! La bunici in casa nu se pronuntau cuvinte necurate. In zadar am vrut sa-mi mananc vorbele ca bunicul deja auzise. Cu aratatorul ridicat si cu chipul abatut mi-a spus cu glas apasat: "Nu-i slobod sa sudui!"

Parca mai era nevoie sa-mi spuna! Simt si azi rusinea de atunci si multe zile am fost cuminte-cuminte ca sa sterg imaginea de pacatosenia pamantului ce eram. De-ar fi stiut bunicul ce-mi putea pielea cand nu eram in casa lor...

Si iata cum amintirile mi-au adus inca doua cuvinte pentru lista cu cuvinte din casa bunicilor.
Cele doua cuvinte le-am adaugat in lista inca din ziua cand scena cu pisica mi-a aparut subit in minte si odata cu ea cuvintele bunicului.

P.S.
Azi am mai regasit un cuvant. Asistand la o discutie intre doi liceeni m-am trezit gandit: " Maaai, da' ocosi mai sunt copiii in ziua de azi!" exact asa cum spunea buna-mea cand nepotii se dovedeau priceputi la vorba sau fapta.


23 august 2009

Zbateri

Ce mi-o fi venit mie sa pun numele blogului "Zbateri"?
In primul rand am vrut un cuvant care sa inceapa cu "Z". O hachita de-a mea.
In al doilea rand am vrut sa fie un singur cuvant. M-am gandit "din prima" la "zvacniri". Mi se parea ca reflecta cel mai bine esenta si intermitenta activitatii mele pe blog. Postez ce-mi da (zvacneste) prin cap. Numai ca m-am trezit batand in loc de "zvacniri", " zbateri".
Am lasat asa. La urma urmei, dincolo de zvacniri sunt niste zbateri.
Ca la fiecare.

21 august 2009

20 august 2009

Castel






















Acest castel arata exact cum imi imaginam in copilarie ca trebuie sa fie castelele. Cand l-am vazut, l-am recunoscut imediat. Stiam eu ca exista!

Samburel

(Poezie dedicata lui Bobel)

Obraji bucalati,
Ochisori mirati,
Gurita cascata,
Fiinta preacurata.

Intrebari pe buze:
"-Ce-s acelea Muze?
Un fel de meduze?"
"-Da' aceia zimti?"
"-Nu-i bine sa minti?"
"- De ce melcul doarme?
Fiindca are coarne?"
"Cand ma fac eu mare?
Cand ajung la soare?"

Eticheta: poezii
Tags: samburel, obraji, bucalati, zimti, melcul, soare, buze, meduze, fel, ochisori mirati, fiinta, preacurata, intrebari



19 august 2009

Jocul de-a moartea

Imi amintesc ca in copilarie ma jucam de-a eroul care moare. Faceam fapte de vitejie si de mare curaj dupa care trebuia neaparat sa capat o rana. Rana ma dobora dar nu de tot. Cu ultimele puteri mai faceam o vitejie apoi cadeam mai mult ca sigur cu sangele siroind...pe vremea aceea nu era ketchup! Copiii ceilalti trebuiau sa ma salveze dar nu puteau, desigur, asa ca muream eroic in admiratia generala.
La 30 de ani copilul din mine era intact.
Visam, pe langa altele, sa fac fapte eroice.
La revolutie era sa primesc un glont in fund.
Bine ca m-am prins ca nu e lupta mea si am zbughit-o la timp de pe-acolo.

Egeea lui Leo

Tocmai m-am intors de la Egeea de pe blogul lui Leo.
Leo, unde ai fost in vacanta? Dupa descriere, pana sa spui de Athena, de nasul coroiat si de limba localnicilor as fi zis ca esti la turci, intr-o zona neturistica.

Am sorbit din ochi textul lui Leo. Mi-a placut enorm. Spirit de observatie, talent de povestitor. Dupa ce am citit mi-am zis ca ar trebui sa renunt la bloguit. Ar trebui mai intai sa citesc ce scriu altii, sa citesc cat mai mult din ce scriu altii. Citesc prea putin, zilnic doar ce pune Calin, dau o raita pe la Pol, "noroc" ca el nu posteaza zilnic, trec pe la Chris - el e cel mai muncitor, (scrie mult, prea mult pentru mine)... la Draw sunt in elementul meu, desenele ei sunt un deliciu de care nu ma pot lipsi, chestia e ca pe zi ce trece realizez ca sunt atatea comori pe care nu le-am descoperit, aici, pe net, pe care eu pur si simplu nu am vrut sa il las sa patrunda prea adanc in viata mea. Ce paranteza mare!

Revin la Leo, recitesc si-mi vine iar sa intreb... unde esti? Zice Leo, "improvizatie de oras".... hm! Apoi spui de un satuc. Si vine si explicatia: " sunt un sobolan de oras"... aha, de aceea totul e"prea"; plus un pic de singuratate. In orice caz, vacanta ta la Egee a nascut un text cu care m-ai castigat de cititor. Cred ca pentru mult timp.

18 august 2009

Fresca


Am vazut pe blogul lui Cris imagini incantatoare.
Isi insoteste fiecare postare cu o fotografie aleasa cu grija.
Daca iti place, Cris, foloseste-o si pe aceasta. Nu trebuie sa precizezi sursa, nu e luata de nicaieri, e a mea. De acum e a ta. Ti-o daruiesc cu drag.

17 august 2009

Telega


Drumurile mele "sarate" de la sfarsit de saptamana s-au oprit pentru jumatate de zi la Telega. Spre deosebire de Sarata Monteoru aici e un lac natural care are farmecul lui (pe langa proprietati terapeutice). Lacul e adanc de cca 85 metri si ca sa iesi din el vesel si cu pielea albita de sare e musai sa te imprietenesti putin cu el ca sa intelegi cum trebuie sa faci sa nu te rastoarni cu picioarele in sus. Dupa ce ai prins spilul plutesti fara efort.

Cand am ajuns ploua zdravan. Nu am mai asteptat sa treaca ploaia, am trecut direct la balaceala apa fiind calduta. Apa lacului pare murdara din cauza sarii dar e mai pura decat cea limpede a unui strand orasenesc – concentratia mare de sare nu permite dezvoltarea microorganismelor.

Strandul are vestiare, plaja pe nisip si pe terase de lemn, un mic restaurant, cateva casute de lemn pentru cazare chiar in strand, dusuri, teren de sport.



E clar ca prea multe nu ai de facut acolo dar e un loc din tara pe care trebuie sa-l vezi ca sa stii ce-i cu el. In plus te poti relaxa la aer si la soare stand pluta pe lac, cu mainile sub cap si cu ochii pe sarea de pe margini sau, mai departe, pe dealurile inverzite care imbraca palnia pe fundul careia e lacul. Verdele e intrerupt din loc in loc de cate un acoperis al vreunei casute de vacanta. Pamantul amestecat cu sare si verdele dealurilor confera un pic de pitoresc.

Photos by LePetitPrince

Tags: Telega, strand, sare

Suflet mut


Acum mi-e rece tare si bate vant naprasnic
Gandul izbeste ritmic intr-o carcasa goala
Prea gol imi e si corpul dar nu pe dinafara
Ma prabusesc in mine, mi-e frica de nimic
Si nu mai spun la nimeni desi as vrea sa strig
Ma duc pana departe dar nu gasesc prea mult
Taceri de soapte sparte si grai de suflet mut.

Eticheta: poezii
Tags: rece, bate, vant, napraznic, gandul, ritmic, carcasa, goala, gol, corpul, dinafara, prabusesc, frica, nimic, strig, departe, taceri, soapte, sparte, suflet, mut

14 august 2009

Privind spre Muntele Sfant

Am gasit printre fotografii unele cu un continut interesant - facute de la departare, fara zoom si cu o camera fara pretentii. Sunt imagini ale sfintelor lacasuri de pe Muntele Athos.
Cand le-am descarcat, mi-am notat pe ele ce mi-am amintit din ce ne-a spus ghidul si ce am mai gasit scris prin pliante. Acum nu-mi mai amintesc, noroc cu pozele.















Photos by LeP
Tags: Athos, Ouranopolis, privind spre Muntele Sfant

Sarata Monteoru

Dupa drumul de acum o saptamana va povesteam ca Amara m-a surprins placut. Credeam ca a ajuns rau, un lac intre balarii, dar daca va uitati la poze o sa vedeti ca nu e chiar asa.
Bun! Era prea mult sa stau doua zile intr-un loc asa ca am luat-o frumusel spre Buzau. Obiectiv (final), Sarata Monteoru.

Nicaieri nu am vazut atatea fantani pe drum, si nu orice fantani, ci fantani cu cumpana. Sonde de scos apa. Am gasit chiar si cate doua la un loc.


Am mai vazut si campuri intregi de pepeni, care se vindeau pe marginea soselei sau direct din camp. Din loc in loc, cam pana in dreptul localitatii Mitropolia, te intampina gramezi de "dolofani cu vrej". Un Dabuleni al Ialomitei si Buzaului, cu mult mai linistit si mai placut - tarabe la distanta unele de altele, n-am mai avut senzatia de sufocare de la Dabuleni, pe unde am trecut de curand.



Pe "dumnealui " l-am ales din camp; mi-a placut ca avea ramurica si un portocaliu frumos; l-am rugat pe nenea vanzator sa mi-l tina sa-l pozez, ce-o fi crezut e treaba lui.
A iesit frumusel, nu? Degeaba... tot a fost mancat, acasa, dupa ce a stat in frigider, saracu'.
A fost dulce si aromat, mult mai bun decat cei din piata.



Am urmat soseaua spre Costesti, ce trece prin localitatile Mitropolia, Bradeanu (la iesirea din Bradeanu e un popas de nota 10 cu bancute si fantana, bravo domn' primar!), Smeeni, Merei.

De la Merei peisajul se schimba, apar dealurile, zona e deosebit de frumoasa.
Urcam putin si ne intampina statiunea Sarata Monteoru.
Daca Amara nu e chiar asa de amara, ei da, Sarata-Monteoru nu chiar asa de Sarata.
In sensul ca nu gasesti ceva iesit din comun, nici in sensul bun nici in cel rau.
Cu exceptia peisajului, atat cat poate fi de iesit din comun decorul subcarpatic.
Am gasit un soi de liniste specifica doar altitudinilor nu prea mari, linistea dealurilor impadurite si verdele pasunilor intinse.
Localitatea e curata si se insira de-a lungul soselei si de-a lungul catorva ramificatii. Poti s-o iei la pas prin padure spre traseele marcate ce pornesc din sosea sau poti sa stai la plaja, la strand, in centrul localitatii, palnie intre dealuri. Ma asteptam la un strand natural dar am gasit un bazinul mare, plaja amenajata, de fapt este un complex-strand, modern si dotat cu tot ce trebuie.
Inainte de a incepe ploaia am apucat sa "capturez" tarifele la camping - e vorba de camping-ul situat imediat langa sosea, pacat ca nu l-au amenajat undeva pe un deal, dar la nevoie, merge!



Sunt si o sumedenie de pensiuni agroturistice cu locuri de cazare. La marginea padurii am gasit una, rasarita, 120 lei camera pe noapte, alaturi era in curs de amenajare un loc pentru rulote. Bine gandit!



Am luat-o pe o carare prin padure urmand un indicator. Auzisem ca undeva pe acolo sunt gropi cu namol terapeutic. Am nimerit la groapa cu namol pentru barbati - erau asa cum i-au facut mamele lor, dar manjiti din cap pana in picioare cu namol. Cred ca au fost singurii care s-au bucurat cand a inceput ploaia ca lumea - nu am idee cu ce se spala cand termina tratamentul pentru ca groapa se afla in plina padure, nu e ceva amenajat, e o groapa cu apa si namol pe fund - cred ca-si aduc de acasa sticle cu apa.
I-am si pozat mai de departe dar nu postez poza ca sa nu se creada ca in padurile Saratei traiesc triburi de oameni cu piele neagra.
In acest decor se afla groapa.



Dupa Sarata credeam ca o sa o tinem drept spre casa dar in dreptul localitatii Naieni, de pe drumul national Buzau-Ploiesti, un indicator ne-a trimis spre "Biserica dintr-o piatra". Sincer nu am gasit ce mi-am imaginat si anume o biserica sapata in piatra. Cred ca imaginatia mea e de vina. Denumirea se refera (cred) la faptul ca piatra din care e facuta biserica e dintr-o cariera, mai precis din piatra unei cariere. Am vazut una in apropiere. Dar a meritat drumul ca sa pot admira de acolo, de sus, de langa biserica, intreaga frumusete a peisajului, atat cat se vedea pe vremea aceea innourata. La biserica se ajunge urcand pana in satul Varf, drum neasfaltat, la un moment dat cu multe denivelari si gropi. Daca saracia nu ar fi fost atat de evidenta, satul, ce parea rupt de lume, ar fi semanat cu satele grecesti cocotate. Acolo, sus, senzatia pe care am dobandit-o in fata privelistii vaste m-a facut sa uit de gropile drumului de intoarcere si sa zabovesc ceva mai mult bucurandu-ma de ea.



Photos by LePetitPrince

Tags: Sarata Monteoru, Naieni, Mitropolia, Bradeanu, pepeni, Buzau, dolofani cu vrej, satul Varf, camping

12 august 2009

Apus paclos (Thassos)



Acel apus

Primul asfintit care m-a tras de maneca a ramas pentru totdeauna in sufletul meu asa cum ramane o prima dragoste.
Era demult, in primul an de studentie. Ne dusesera la munci agricole, langa Caracal, sa culegem stoloni de capsuni (planta care face capsunii). Aveam si o norma de indeplinit: 60 de pachete de stoloni a cate 60 de fire fiecare. Era o norma de neatins!
Cum eram noi atunci, oraseni cu ifose si, mai rau, studenti la zi fara griji si cam mistocari, nu ratam niciun prilej de distractie. Barem daca eram la agronomie sau alta agro-facultate, luam in serios norma, dar asa... Greu sa-si faca C.A.P-ul planul cu de-alde noi. Dar nu ne-au stresat, dimpotriva, inginerul sef, un oltean corpolent si simpatic, avea simtul umorului si ne trata cu mare intelegere.

A fost cel mai frumos apus pe care l-am vazut de-a lungul vietii. Nu-l voi uita niciodata cu toate ca am vazut multe si prin locuri cu mult mai romantice decat o ferma de langa Caracal. De parca pentru cine amesteca culorile acolo sus ar conta locul unde revarsa frumusetea!
Nu are rost sa-l descriu, asa cum nu a avut rost sa incerc sa-l pictez.
Dar am incercat. A doua zi dupa ce am vazut acel apus eram la librarie la Caracal. Habar nu aveam ce acuarele sa-mi iau (de parca ar fi contat!)

M-am chinuit mult, era in mine si trebuia sa iasa.
Cred ca nu a iesit. Sau poate prea putin. Asa se face ca si azi ma gandesc la perfectiunea lui.
De atunci, caut mierea asfintiturilor, uneori taria rasariturilor.
Am vazut tablouri superbe si in acele clipe am recunoscut fericirea.
Cred ca stiu de ce iubesc soarele in asfintit: pentru ca rasare iar.

Tags: apus, fericire, asfintit

Apus cretan


Creta, decembrie

Acelasi asfintit

nota: o alta asezare a cuvintelor pentru strofa din "Asfintit"pe care am postat-o ieri.
Cum o fi mai bine? Ma ajuta cineva?


Tiveste nori cu purpuriu, o data, inca o data,
Spectacolul e zilnic, gratuit, complet
Actorul soare nu oboseste niciodata.
Doar noi, jucam un ultim act, nedrept si desuet,
Apoi plecam cam singuri, de tot, si poate prea incet.

Eticheta: poezii

11 august 2009

Asfintit

Priveste cerul in asfintit...
soarele nori diafani tiveste
apoi dispare inca arzator, in trepte,
Si maine reapare - nicicand nu oboseste.
Noi,
noi jucam un rol final - umil si cam netot
La asfintit plecam, insa plecam de tot.

Eticheta: poezii
Tags: Asfintit, cerul, soarele, nori, diafani, rol, final, umil, netot

Continente (pe cer)


Text si foto de LePetitPrince

Tiveste nori cu purpuriu, o data, inca o data,
Spectacolul e zilnic, gratuit, complet
Actorul soare nu oboseste niciodata.

(Doar noi, jucam un ultim act, nedrept si desuet,
Apoi plecam cam singuri, de tot, si cam incet.)

Etichete:
Poezii, Foto

Eu sunt ariciul

Eu sunt ariciul!
Am tepi, intep, am nasul ascutit
Sunt cenusiu, urat, ghebos si inrait.
Nu puneti mana! Puteti sa v-otraviti,
Sa sangerati, mai rau, puteti sa si muriti.

Eu sunt ariciul !
Cumplit intors pe dos,
Tacut si incruntat oricand
Sunt paradoxul cel mai paradox
Am tepi si totusi, sunt asa rotund !


Tags: arici, tepi, intep, ascutit, cenusiu, ghebos, inrait, mana, otraviti, muriti, sangerati, cumplit, intors, dos. paradox, rotud, tacut, incruntat

10 august 2009

Amara nu-i chiar asa de... amara

Voiam sa scriu un material amplu cu toate lacurile sarate din tara unde e rost de balaceala care prinde bine si la sanatate. Pana sa apuc sa-l scriu trece vara si pana la anu' multe se mai pot intampla asa ca las pretentiile de redactare si pun aici... sa fie, poate cineva se intreaba unde sa mai mearga in viitorul week-end.

Pe mine m-a surprins placut anul acesta, Amara, pe care o stiam ca pe un mic loc de popas, cam sters si cu prea putina viata, o mica statiune pentru oamenii de la tara veniti la tratament. Ceea ce si e, pana la un punct.
Mai intai am trecut pe acolo, am "adulmecat-o", dupa care m-am intors sa petrec sfarsitul de saptamana. Doar o zi, pentru ca in cealalata am luat-o spre alte meleaguri sa vad cum stau lucrurile si prin alte parti ca multe nu mai sunt cum le stiam.

Ce e bun la Amara: cum va spuneam ieri, lacul si plajele.
Dar mai e ceva. Acum, cand pe litoral campinguri ca acelea din Venus, Eforie Sud, Olimp sunt in paragina sau nu mai exista, cand "Meduza" din Eforie Nord - unul dintre cele mai cautate altadata, care in anii trecuti dadea semne de oboseala iar anul asta e de-a dreptul cu un picior in groapa - spre mirarea mea, la Amara exista un camping amenajat pe o latura a lacului care ofera conditii satisfacatoare iar pentru pescari, peste gata sarat (glumesc).

In camping se poate sta:
- la cort cu 15lei - locul ptr cort plus 5 lei de persoana
- la casute cu baie 100 lei
- la casute fara baie 80 lei; casutele din lemn - cele fara baie folosesc grupul sanitar comun - cu riscurile de rigoare.
Am gasit familii care stateau la cort de mai mult timp. Au zis ca nu i-a plouat deloc, in orice caz saptamana trecuta cand prin tara ploua zdravan acolo nu a fost nicio ploicica.
Cum pozele vorbesc cel mai bine, postez cateva.

Se vede putina grija in incinta campingului, alei cu pietris sau asfaltate, verdeata, copaci...


...pontoane pentru pescari


...gratare amenajate - focul nu e din dotare, cred ca l-a facut un pescar norocos


...leagane pentru copii si un cos de baschet (fara plasa, cum altfel?!) pe un panou batut in cuie pe un copac! NU MAI BATE, BRE, CUIE IN COPACI!!!

Ma intreb cine o fi proprietarul acestui camping... i-as bate si lui un cui, in talpa, macar!


...o catea rasa"camping" prietenoasa si cu pui (simpatici)


In camping se mai afla - in afara de maidanezi sociabili:
spalator de vase
dusuri in aer liber, cu apa rece
Daca mai vreti amanunte, lasati vorba, raspund cu drag.

Tags: Camping, Amara

9 august 2009

Sfarsit de saptamana la Amara

Daca vreti o balaceala bunicica si nu puteti ajunge pana la mare, incercati la Amara.


Sunt doua plaje in Amara. Asta e plaja Mircesti, mai mare, cu mai multe amenajari, balaceala e mai placuta aici decat la cealalta pentru ca pe fundul lacului e o portiune cu nisip, namolul incepe mai incolo unde apa e destul de mare ca sa inoti fara sa mai simti cum te afunzi cu picioarele in namol. Apa e sarata, plutesti fara efort. Lacul e destul de mare ca sa poti avea oarece senzatie de libertate. Intrarea e 4 lei...(iarasi senzatie de libertate!)

Cealalta plaja e mai mica, intrarea costa 5 lei, sezlonguri si umbrele incluse in pret.
Dar: dupa ce cobori scara intri direct in namol, phhh! Cica are calitati curative. La fel si apa.

Ambele plaje au dusuri si grupuri sanitare, la inceput curate apoi ...ca pe la noi. Noroc cu dusurile, te sapunesti si te speli bine dupa ce iesi de la grupul sanitar sau...rabzi!

(Imi amintesc o "balada" de pe vremea studentiei, printre altele zicea ceva de grupul sanitar plin de "specific sanitar...ahaha!)

Tags: Amara, plaja Mircesti

7 august 2009

Fisic a devenit tatic

Nota: Mi-a placut cum si-a botezat Calin un personaj dintr-un PA; cred ca nu se supara daca il imprumut putin pe Fisic...mi-a venit pe chelie - vorba vine, am un par superb - sa-l insor.

Greu de spus cand s-a hotarat Fisic sa lase burlacia, sa se-nsoare, si-ambitios fiind, sa faca si-un copil. Cert e ca lucrurile s-au intamplat foarte repede.
Intr-o zi de vara, coapta bine, sotia ii darui un fiu.
Fericit, Fisic, il boteza Pesin.
Cei prezenti la botez isi dadeau coate si vorbeau pe soptite.
La fel ca la nunta.
Fisic nu-i auzea, sau se facea ca nu-i aude.
Era un om bogat si pe deasupra avea si un copil.

Etichete: PA-uri, Alte texte

Copacii lui Samothraki

Am luat din insula Samothraki cateva exemplare pentru colectia mea de copaci.

Copac imprastiat

Autor: LePetitPrince

Copacul "Gura -casca"

Autor: LePetitPrince

Nodurosul

Autor: LePetitPrince

6 august 2009

L I S T A -3

ai
arseu
basan
batar
birau
blid
bolund
bumbi
capela
camese
caput
carpatoriu
cipca
cheptar
chiparca
coparseu
corbaci
cucuruz
curechi
dune
falos
ferdela
a gata
ghiufe
glaje
golumbi
grumpeni
hazna
hinta
hoare
izmene
jendar
labos
lepedeu
masarita
musai
paradaie
pogan
racitura
ringhispir
slobod
sod
strumfi
strajac
sudui
sustariu
tarnat
tâpa
tiglazau
zupa

Nota: cuvinte pe cale de disparitie de la S.G.
arminden, bolund, copcie (cu sens de agatatoare), fizeie, hinteu, a se imosi, izmene, jendar, tindeu, zamatise/zamachise.

Eticheta: cuvinte dragi

UPDATE 08 iunie 2010
N-am uitat de lista, am completat-o cu fiecare cuvant care mi-a venit pe buze prin cine stie ce minune. Postez acum, LISTA 4.
(S.G. ce mai faci? Mi-ar fi placut sa imi mai dai vreun semn, dar stiu ca esti ocupat, scrii, nu te joci de-a scrisul, ca mine.)

LISTA 4

ai
arminden
arseu
bai
basan
batar
beteag
blid
bolund
bostan
bracinar
a brodi
bumbi
capela
camese
a capata
caput
carpatoriu
cipca
cheptar
a chilavi
chiparca
chistinau
colese
coparseu
copcie
corbaci
cucuruz
curechi
dabaca = pipota
a daraburi
dune
falos
ferdela
foale
a gata
ghiufe
glaja
golumbi
grumpeni
hazna
hiba
hinta
hinteu
hoare
hotar
huluie
imosi
izmene
jendarm
jep
labos
ler
lepedeu
masarita
mereu
mintenas
musai
oblu
ocos
palang
paparada
paradaie
pleu
prapadit
pogan
puiuc (sertarul mesei)
racitura
ringhispir
a se sforici
a sfadi
sfara
sfeter
slobod
sod
stergar
strumfi
strajac
sustariu
sudui
serpariu
a surlui
tarnat
tate ielea (toate)
a tâpa
tiglazau
tindeu
tolcer
a vorovi
zamatise
zupa

Update 22.12.2010
am adaugat "ler"

Update 30. 12
mi-am amintit expresia "de-a blandaraul";
* tolcer era pronuntat tolceriu

Update 31 01 2011
am "recunoscut" si adaugat "pleu"


Update 14 06 2011
UPDATE 14 FEBR 2012
Am adaugat "bai" = nacaz, suparare
am regasit cuvantul datorita unui articol de pe blogul "Decebaluirea" al lui Jura Marcu Ilie. pe care l-am descoperit de curand si il citesc cu mare incantare.
UPDATE 2 din14 febr 2012 
adaug si "mereu" = incet, binisor, 

Cheptariu

Unele dintre cuvinte auzite in casa bunicilor, intiparite in memoria auditiva, imi vin pe buze din senin de parca ar fi trimise de sfintii mei bunici. Cautam o anumita oala si m-am trezit spunand: "unde-i labosul alb?" sau ma trezesc gandind " nu ma asez la masa pana nu termin de lucru... nu mi-i hazna".

Ma chinuiam sa adaug la corbaci cuvantul care lipsea...
In tinerete, inainte de cooperativizare, bunicul avea vaci si boi, apoi, cand noi, nepotii eram foarte mici "ghietul" de el a ramas doar cu doua vaci si un car. Unchesul care le avea in grija era intotdeauna o aparitie pitoreasca: doua cizme imense purtand in ele un omulet cracant, care, in ciuda staturii, impunea printr-o voce cu rezonanta puternica si printr-un chip brazdat de cute adanci, barbatesti. Nu se dezlipea niciodata de corbaciul sau care ii atarna pe umarul stang peste... peste? Doamne, cum ii spune?...

Vedeam obiectul si il simteam in varful buzelor doar ca nu-l puteam pronunta: o vesta captusita cu blana, nelipsita de altfel si din vestimentatia bunicului din zilele lucratoare, caci duminica bunicul se purta intotdeauna cu costum negru si camese alba - asa mergea la biserica si asa statea toata ziua primindu-si oaspetii care-i calcau pragul unul dupa altul, care dupa o vorba de duh, care dupa un sfat. Bunicul avea reputatia de intelept al satului si om cu mare credinta in Dumnezeu. Si era.

Asa imi umblau amintirile prin cap, cand, din senin, pe buze mi-a rasarit: cheptariu.
Asa spunea bunicul, "cheptariu" sau "cheptar" si nu pieptar (la "piparca" ii zicea "chiparca"). Asa cum spunea bunicul o sa le inscriu in lista mea, doar e lista cu cuvinte dragi.

Intre timp din "ceriu" mi s-au soptit si alte cuvinte.
Actualizez lista incluzand si cuvintele primite de la S. G. caruia ii multumesc.